Otkrivena spomen ploča Mariji Radić

Otkrivena spomen ploča Mariji Radić

Radić je bila istaknuta hrvatska publicistkinja, nakladnica, učiteljica i knjižničarka. Od 1927. obnašala je  dužnost predsjednice Organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce te se borila za prava žena i aktivno pridonosila razvoju i političkom oslobođenju Hrvatske, sukladno nauku svog supruga, političara i književnika Stjepana Radića.  Zbog političkog djelovanja često je bila pod policijskim nadzorom tadašnje Kraljevine SHS, a bila je i uhićena  na 15-ak dana zajedno s kćerkom Mirom. Nakon beogradskog atentata, od čijih je posljedica preminuo i njezin suprug Stjepan, ona je upitila pismo Ligi naroda u kojem je zatržaila nadzor nad istragom tog atentata. Preminula je 1954. godine u Zagrebu.

Na Međunarodni dan žena 8. ožujka u 10 sati u Zagrebu je ispred zgrade u Mihanovićevoj 34 otkrivena spomen ploča Mariji Radić. Upravo se ove godine obilježava 140. godina rođenja i 60. godišnjica smrti ove hrvatske političarke i supruge Stjepana Radića. Njezino djevojačko prezime bilo je Dvořáková, a ova spomen ploča je druga koja je postavljena njoj u spomen. Jedna se već nalazi u Pragu.

Radić je bila istaknuta hrvatska publicistkinja, nakladnica, učiteljica i knjižničarka. Od 1927. obnašala je  dužnost predsjednice Organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce te se borila za prava žena i aktivno pridonosila razvoju i političkom oslobođenju Hrvatske, sukladno nauku svog supruga, političara i književnika Stjepana Radića.  Zbog političkog djelovanja često je bila pod policijskim nadzorom tadašnje Kraljevine SHS, a bila je i uhićena  na 15-ak dana zajedno s kćerkom Mirom. Nakon beogradskog atentata, od čijih je posljedica preminuo i njezin suprug Stjepan, ona je upitila pismo Ligi naroda u kojem je zatržaila nadzor nad istragom tog atentata. Preminula je 1954. godine u Zagrebu.

Na svečanosti otkrivanja bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Marijan Lipovaca, predsjednik Hrvatskog-češkog društva, članovi KUD-a Mihovil Krušlin, članovi mješovitog zbora Češke besede Zagreb Bohemia te HSS-ove političarke Marijana Petir i Marija Ledinski Anić,  koje su otkrile spomen ploču.

„Hvala Hrvatsko-češkom društvu i HSS-u što su organizirali postavljanje ove spomen-ploče na čast i ponos Grada Zagreba i naših čeških prijatelja. Zadovoljstvo mi je što mogu, makar simbolično, sudjelovati u ovoj spomen svečanosti, prigodno održanoj na današnji Međunarodni dan žena“, izjavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

(zg-magazin)