Otkrivena prapovijesna pećina Lascaux (Lasko)

Otkrivena prapovijesna pećina Lascaux (Lasko)

Na današnji dan, 12. rujna 1940. godine četiri mladića u šetnji sa psom po obroncima iznad Montignaca u Francuskoj sasvim su slučajno otkrili vrijednu pećinu – “riznicu” pretpovijesnih  crteža.

Pećina Lascaux je otvorena za javnost 1948. godine. Inače, ova se pećina nalazi u živopisnoj regiji Akvitaniji. Akvitanija, poznata i pod starim nazivom “Guyenne”, je pokrajina na jugozapadu Francuske smještena na obalama Atlantskog oceana i Pirenejskog planinskog lanca.

Naime, 12. rujna 1940. četiri su prijatelja bila u šetnji sa psom. U jednom je trenutku pas potrčao za divljim zecom koji se sakrio u rupu u zemlji. Mladići su pokušali istjerati zeca iz rupe, ali kad su bolje pogledali mogli su vidjeti da to nije obična rupa već šupljina koja je podsjećala na tunel. Budući da se vrlo blizu nalazio dvorac Lascaux (franc. Château de Lascaux), mladići su logično pomislili da je riječ o “tunelu” koji vodi do dvorca. Nije prošlo mnogo i ovo se mjesto pročulo pa su uskoro stigli i stručnjaci kako bi procijenili otkriće.

Prapovijesna pećina koja je bila sasvim slučajno otkrivena, sastoji se od jedne velike prostorije, s prolazima, proširenjima i udubljenjima, a prvi ju je istražio francuski prapovjesničar i paleontolog svećenik Henri Breuil.

Na stijenama i stropovima spilje pronađeni su dobro očuvane slike iz doba peleolitika, vjerojatno najvrijednije slike iz tog razdoblja života na Zemlji. Riječ je o prikazima životinjskih likova poput konja, jelena, krava, bikova, bizona, medvjeda…
Što se tiče tlocrta pećine Lascaux, on pokazuje neku vrstu sličnosti s unutarnjim organima u ljudskom tijelu. Arheolozi su kroz istraživanje zaključili da je riječ o svetištu, mjestu velikog simboličko-magijskog značenja.

Danas mnogi ovo mjesto nazivaju Sikstinskom kapelom prapovijesnog doba.

Kako bi se što bolje zaštitilo prapovijesne slike od propadanja , pećina Lascaux je 1963.godine zatvorena za javnost, ali je načinjena vjerna kopija glavne prostorije (Lascaux II) koja je ostala otvorena za posjete.

Ovaj vrijedan pećinski kompleks je potpuno zatvoren za javnost od 2008. godine nakon što su se u tom prostoru proširile gljivice.

Prapovijesna pećina Lascaux je pod zaštitom UNESCO-a i nalazi se na svjetskom popisu baštine.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni