Otkriven spomenik na lokaciji prve utakmice Dinama

Otkriven spomenik na lokaciji prve utakmice Dinama

Na mjestu gdje danas stoji Osnovna škola Jabukovac, na današnji dan, 14. svibnja 1911., odnosno prije točno 110 godina održano je prvo okupljanje igrača i prva trening utakmica Građanskog nogometnog kluba Dinamo. Čelnici Kluba obilježili su ovu obljetnicu otkrivanjem spomen ploče.

Trening je poslužio kao selekcija igrača za prvu momčad. Pojavilo se više od 30 igrača, a aktivnosti su trajale sve dok se nije spustila večer. Događaj je nadgledao tadašnji prvi predsjednik kluba, Andrija Mutafelija, u društvu Upravnog odbora. Nominalno prva momčad na treningu je svladala pričuvnu s 10-1. Povodom prvog treninga naručene su nove lopte i dresovi s okomitim žuto-crvenim prugama, a Dinamo je nedavno predstavio i repliku tog dresa koja je izazvala veliko zanimanje javnosti i navijača.

Predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić je istaknuo da se prvi sportski trening Dinama dogodio samo 18 dana nakon osnivanja kluba Građanski. »Zagreb je u to doba imao tri nogometna kluba, osim Građanskog tu si bili Concordia i HAŠK. Na prvi trening je došlo preko 30 igrača od kojih su čelnici Kluba birali najbolje za nastup u prvoj službenoj utakmici, tjedan dana kasnije protiv HAŠK-a, na mjestu gdje danas stoji Muzej Mimara. Svoju prvu utakmicu na Maksimiru su igrači Građanskog odigrali godinu dana kasnije«, rekao je Barišić.

Podsjetio je da je GNK Dinamo podigao sličnu spomen ploču 2011. godine na 100. obljetnicu Kluba, na križanju Bogovićeve ulice i Cvjetnog trga, mjesto gdje je Dinamo utemeljen 26. travnja 1911. pod nazivom Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub.

Modri su kroz povijest nekoliko puta mijenjali ime: od 9. lipnja 1945. do 26. lipnja 1991. klub je nosio ime Dinamo, zatim do 24. veljače 1993. HAŠK Građanski, potom sedam godina nastupa pod imenom Croatia, od 14. veljače 2000. nosio je ime NK Dinamo, a 2011. nazivu kluba promijenjen je prefiks u GNK – Građanski nogometni klub.

Građanski – klub svih staleža

»Građanski je klub svih staleža, za razliku od klubova kao što je bio HAŠK koji se oslanjao na akademsku zajednicu ili Concordia koja je bila klub srednjoškolske omladine«, kazao je Barišić.

Svečanom obilježavanju obljetnice prisustvovao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kao izaslanik obnašateljice dužnosti gradonačelnika Jelene Pavićić Vukičević.

»Zagrebačka i Hrvatska povijest bez Građanskoga, pa poslije Dinama, ne bi bila ista. To je sportski kolektiv koji je pružio možda i najviše radosti ljubiteljima sporta u našoj domovini. Dinamo danas postiže ponajbolje uspjehe u svojoj novijoj povijesti. U Hrvatskoj imamo puno klubova i sportskih kolektiva, ali Dinamo je jedan od rijetkih koji kontinuirano raste te je pokazao da se može mjeriti i s iznimno bogatim europskih klubova«, rekao je Lovrić.

Ravnateljice OŠ Jabukovac Romana Šimunić Cvrtila istaknula je da su ponosni i sretni što je baš na području škola održana prva trening utakmica Dinama.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, trener GNK Dinama Damir Krznar te miljenik navijača i reprezentativac Hrvatske Mislav Oršić. (ZG-magazin / Foto: GNK Dinamo)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni