Otkriven spomenik Francu Prešernu

Otkriven spomenik Francu Prešernu

(Foto: Ivana Vranješ)

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas su u zagrebačkom parku Bundek otkrili spomenik velikom slovenskom pjesniku Francu Prešernu. Riječ je o radu slovenskog akademskog kipara Metoda Frlica.

Prethodno su slovenski i hrvatski predsjednici u Ljubljani otkrili spomenik Ljudevitu Gaju.

Zoran Milanović je istaknuo da je Prešern najveći slovenski pjesnik te autor strofe koja je postala službena slovenska himna. Ustvrdio je da je himnama Slovenije i Hrvatske zajedničko to što su nastale u isto vrijeme, a i obje su miroljubive.

„Kad pogledamo europske himne, naći ćemo u stihovima i strofama poziv na oružje i megalomaniju i želju za tuđim rijekama i planinama. U hrvatskoj i slovenskoj himni toga nema. To je bila Europa u onom najboljem što je tada mogla pružiti”, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na odnose između dviju susjednih zemalja, ustvrdivši da je to “sve ljepša priča” te kako nema razloga da tako i ne ostane.

Predsjednik Pahor je rekao danas poseban dan u odnosima dviju zemalja. Spomenuo je kako se ispunilo da Hrvati i Slovenci žive zajedno u Europskoj uniji. Podsjetio je da je i Prešern u svojoj domoljubnoj poemi Zdravljica govorio da će susjedi živjeti u miru jedni pored drugih.

Jačanje prijateljstva dvaju naroda

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako otvaranje spomenika Francu Prešernu je veliki dan za jačanje prijateljstva dvaju naroda.

„Svojim književnim izričajem i snagom pjesničkog opusa Prešern je važan eksponent slovenskog pjesništva i uopće europskog romantizma”, izjavio je Tomašević. Istaknuo je kako je taj veliki pjesnik zagovarao prijateljstvo svih ljudi koji žive u slobodi i međusobnom poštivanju.

Naglasio je da se spomenik Prešernu pridružio u zelenoj oazi u aleji pjesnika – velikana kao što su Puškin i Jesenjin.

„Sve su to veliki književnici, velikani duha koji su afirmirali identitet svog naroda u velikoj europskoj obitelji promičući humanistička načela i važnosti međunarodne suradnje”, rekao je gradonačelnik Zagreba. Naglasio je kako je Prešerna spominjao i Šenoa u Karanfilu s pjesnikova groba.

Otkrivanju spomenika su nazočili brojni pripadnici slovenske manjine u Zagrebu. Inicijatori podizanja spomenika Prešernu su Veleposlanstvo Republike Slovenije i Slovenski dom Zagreb, a time slovenska manjina u Hrvatskoj obilježava 30. godišnjicu neovisnosti Slovenije.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni