Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

(Foro: predsjednica.hr)

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako bi umjesto nadmetanja u osporavanju ili veličanju F. Tuđmana mnogo produktivnije bi bilo reaktualizirati i reafirmirati bitne vrijednosti njegove baštine i ugrađivati ih u političku osnovu daljnje izgradnje hrvatskog društva i države

Ivana Vranješ

U povodu 19. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u ponedjeljak je na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu otkriven 4 metara visok njegov spomenik, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Spomenik su otkrili članovi obitelj Tuđman, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić- Vukičević i kipar Kovačić.

U svom govoru predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula kako 10. prosinca već 19 godina za cijeli hrvatski narod ima osobito značenje. Tog je dana 1999. godine umro prvi hrvatski predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske.

„Upravo toliko godina Zagrepčani i Zagrepčanke, ali i cijeli hrvatski narod čekaju trenutak kada će mu se i u glavnom gradu podići spomenik“, rekla je Predsjednica. Podsjetila je kako je današnji dan ujedno i Međunarodni dan ljudskih prava, a dr. Tuđman je znao da se ideal temeljnih ljudskih prava ne može u potpunosti ostvariti u narodu koji nije slobodan.

I mali narodi imaju pravo na velike ideje

Naglasila je da ključ uspjeha dr. Tuđmana bila vjera da i brojem mali narodi kao što je hrvatski imaju pravo na velike ideje i sposobnost da ih provedu. Predsjednica smatra kako bi umjesto nadmetanja u osporavanju ili veličanju Tuđmana mnogo produktivnije bilo reaktualizirati i reafirmirati bitne vrijednosti njegove baštine i ugrađivati ih u političku osnovu daljnje izgradnje hrvatskog društva i države. To je utoliko važnije što se Hrvatska kao i cijela Europa suočava sa izazovima koji traže ljude požrtvovnog domoljublja, jasne političke vizije i dosljednosti.

„Hrvatski narod je volio svog prvog hrvatskog predsjednika. To je znao iskazati za njegova života, u danima oproštaja s njime i u svim godinama od tada do danas. U našu narodnu dušu trajno su upisane njegove riječi Uvijek sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što“, poručila je Predsjednica.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je dr. Franjo Tuđman, kao prvi hrvatski predsjednik pod čijim je vodstvom osigurana višestoljetna težnja o slobodnoj, demokratskoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj, svojim političkim i javnim djelovanjem zaslužio ovakav oblik počasti u glavnom gradu Hrvatske.

Plenković: Okupljajućom i pomirbenom politikom postavio temelje samostalne Hrvatske

„Političko umijeće prvog hrvatskog predsjednika, idejna i intelektualna širina temeljena na dugogodišnjem povijesnom izučavanju, osobno i obiteljsko iskustvo odlučujuće su pridonijeli ostvarenju naših strateških nacionalnih interesa u iznimno zahtjevnim okolnostima. Bio je politički lider koji je uspio precizno prepoznati znakove vremena, uspješno utjecati na ključna zbivanja, ujediniti hrvatski narod oko ostvarenja ključnih državnih zadaća. Svojom okupljajućom, pomirbenom i državničkom politikom postavio je temelje samostalne Hrvatske “, rekao je Plenković.

Naglasio je kako je pod vizionarskim vodstvom dr. Tuđmana, zahvaljujući jedinstvu, požrtvovnosti i hrabrosti cijelog hrvatskog naroda Hrvatska ostvarila najveće uspjehe – uvođenje demokratskog višestranačkog sustava, neovisnost i međunarodno priznanje, obranu od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, oslobađanje zemlje vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja”, mirnu reintegraciju Podunavlja, završetak sukoba u BiH te obnovu ratom razorenih krajeva Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je istaknuo da spomenikom dr. Tuđmanu u glavnom gradu Hrvatske na simbolički način ostavljamo trajni spomen, njegovu političku ostavštinu toliko bitnu za hrvatski narod i hrvatsku državu.

Jandroković: Pretvorio je viziju u stvarnost

„Spomenik koji pokazuje dr. Tuđmana u pokretu prema naprijed na pravi način odražava život i djelo prvog hrvatskog predsjednika. Dr. Franjo Tuđman je uvijek bio ispred drugih i poveo je hrvatski narod u stvaranje nacionalne države“, rekao je Jandroković. Dodao je da za prvog hrvatskog predsjednika možemo reći da je bio jedan od rijetkih državnika koji je uspio pretvoriti svoje dalekosežno promišljanje, svoju viziju , borbu za hrvatsku državu u stvarnost. Njegova vizija je bila slobodna, neovisna, suverena, demokratska i višestranačka Hrvatska koja pripada Europi.

U prigodnom govoru zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević je rekla kako je danas povijesni dan.

„Glavni grad Hrvatske odaje dužno priznanje i poštovanje prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju moderne Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu. Galeriji hrvatskih velikana koji krase naš grad i trajno nas podsjećaju na njihova djela i ulogu u hrvatskoj povijesti pridružujemo čovjeka koji je prepoznao povijesni trenutak i koji se, vođen vizijom stvaranja neovisne i slobodne Hrvatske, hrabro suočio sa svim izazovima agresije i nesklonosti globalnih centara moći te nam darovao samostalnu i međunarodno priznatu državu”, istaknula je Pavičić -Vukičević.

Oko Franje Tuđmana u Hrvatskoj vlada konsenzus

Kazala je da je nakon brojnih pokušaja “detuđmanizacije” i ocjena opterećenih osobnim animozitetima, ideološkim sukobima i ljubomorom, vrijeme da realno sagledamo suvremenu hrvatsku povijest i središnje mjesto Franje Tuđmana.

„Sretna sam što u našoj domovini o prvom hrvatskom predsjedniku vlada konsenzus. O tome svjedoči inicijativa imenovanja nove zagrebačke zračne luke, za što su zaslužne obje Vlade, jedna SDP-ova, jedna HDZ-ova“, rekla je Pavičić- Vukičević.

„Ovo mjesto svečanog ulaska u grad dostojno spomenika velikanu, postaje sada mjesto hrvatskog identiteta te tako označuje kraj svih hrvatskih snova i osnova“, istaknuo je akademski kipar Kovačić. Zahvalio je gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću koji je inicirao izgradnju ovog spomenika, kao i njegovim suradnicima te je izrazio žaljenje što gradonačelnik zbog bolesti nije nazočio svečanom otkrivanju spomenika dr. Franji Tuđmanu.

Građani smatraju da je spomenik trebao doći i ranije

Mnogobrojni Zagrepčani su s oduševljenjem pozdravili otkrivanje spomenika prvog hrvatskog predsjednika.

„Otkrivanje ovog spomenika znači mi jako puno. Bio sam jedan od utemeljitelja HDZ-a i dragovoljac sam Domovinskog rata. Dr. Franju Tuđmana doživljavam kao velikana hrvatske povijesti. Najzaslužniji je za stvaranje novije hrvatske povijesti. Svakako je trebalo napraviti ovaj spomenik, možda je malo prekasno, ali je dobro da se kad-tad napravio. Franjo Tuđman je prevelika i prevažna osoba za hrvatski narod da bi se uopće na bilo koji način dvojilo treba li mu napraviti spomenik ili da ima neki trg koji nosi njegovo ime u Hrvatskoj”, rekao je za ZG-magazin Mate Čorić.

Zagrepčanka Marija Kajić je rekla da o dr. Tuđmanu misli sve najbolje i kako je već bilo vrijeme da mu se napravi spomenik.

Ružica Božićević je istaknula kako je otkrivanje spomenika dr. Franji Tuđmanu nešto što bi poželio svatko tko voli Hrvatsku. „Za mene je dr. Tuđman jedan jedini i neponovljivi”, dodala je Božičević.

Zagrepčanin Mato Vidaković je rekao da je spomenik dr. Franji Tuđmanu trebalo napraviti prije deset godina. „O dr. Tuđmanu mislim sve najbolje , jer je on stvorio hrvatsku državu“, istaknuo je Vidaković.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni