Otkriven Spomenik domovini

Otkriven Spomenik domovini

(Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja)

Zagreb je dobio mjesto na kojem će se slaviti državnost i obilježavati ključni datumi, rečeno je na svečanosti

Ivana Vranješ

Na 21. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana danas je na Trgu Stjepana Radića svečano otkriven Spomenik domovini autora Nenada Fabijanića.

Ovaj velebni spomenik sastoji se od tri objekta – Zida svjetlosti, Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljon, koji zajedno čine spomenički kompleks simboličkog značenja i mjesto ceremonijalnog odavanja počasti. Ukupna vrijednost spomenika je 29,48 milijuna kuna bez PDV-a.

Svečanosti su uz člnaove obitelji Tuđman nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj kao izaslanik predsjednika Republike, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora akademik Željko Reiner, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Mislav Herman.

Na svečanosti su bili i predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, autor spomenika Nenad Fabijanića te zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je spomenik i blagoslovio.

Spomenik su otkrile te zapalile vječni plamen predstavnice udruga iz Domovinskog rata – udruga poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

(Foto: zagreb.hr)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao da je Spomenik domovini povijesni i nacionalni projekt te je njime zaokružena cijela hrvatska povijest. Zahvalio je Vladi i saborskim zastupnicima koji su pomogli u realizaciji ovog značajnog projekta. Naglasio je da otkrivanjem Spomenika domovini Zagreb ima središnje mjesto na kojem će se slaviti državnost, obilježavati ključni datumi i poštovati jedina domovina Hrvatska.

“Kao simbol zahvalnosti onima koji su svoje živote ugradili u hrvatsku neovisnost i slobodu ovaj spomenik će služiti kao mjesto odavanja počasti hrvatskoj domovini”, izjavio je Bandić. Dodao je da Spomenik domovini, zajedno sa spomenikom predsjedniku Franji Tuđmanu predstavlja novu vizuru središta Zagreba te prostornu cjelinu kojom slavimo slobodu i neovisnu Hrvatsku, prisjećamo se na težak put naroda i utiremo put zajedništva prema boljoj budućnosti. Rekao ja da je riječ o “novim gradskim vratima” istaknuvši da će Spomenik domovini postati nezaobilazno mjesto u upoznavanju grada.

“Spomenik će svakom posjetitelju pričati priču o našem povijesnom hodu, vrijednostima, običajima, tradiciji i kulturi. Jednom riječju – svjedočit će o našem identitetu i zahvalnosti na Dan slobode i neovisnosti koje su sanjale generacije, a mi smo postali sretnici koji svjedočimo to ostvarenje, koji baštinimo te blagodati”, kazao je gradonačelnik Bandić.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao da je Spomenik domovini zapravo spomenik hrvatskog zajedništva, zahvale i vječnog spomena.

“Otkrivanje ovog spomenika zateklo nas je u najtežoj godini od Domovinskog rata. Godini pandemije i jednog od najrazornijih potresa koji su pogodili Zagreb i okolicu”, izjavio je ministar Medved. Dodao je da je u ovoj godini zajedništvo potrebno više nego ikad.

“Danas je prva crta obrane domovine u bolnicama i u domovima za starije, ali i u osobnoj odgovornosti kojom štitimo svaku obitelj, svako ugroženo radno mjesto i teško pogođeno hrvatsko gospodarstvo”, kazao je ministar Medved. Utvrdio je da Spomenik domovini ima dodatnu simboliku jer odaje priznanje onima koji su dali i danas daju život za boljitak domovine.

“Hrvatska u metropoli dobiva spomenik koji je nedostajao i koji će ubrzo postati jedno od najprepoznatljivijih mjesta. Dobivamo važan memorijal gdje ćemo u srcu Zagreba obilježavati trenutke ponosa, pijeteta i zahvalnosti u čast onih koji su u raznim povijesnim razdobljima, a pogotovo u Domovinskom ratu utkali svoje živote za slobodu”, zaključio je ministar Medved.

Svečanost je uveličana nastupom Đanija Stipaničeva koji je otpjevao pjesmu Croatio iz srca te ljubim.

[OTKRIVEN SPOMENIK DOMOVINI 🇵🇾🇭🇷🇭🇷]

U nazočnosti predstavnika državnih vlasti te drugih visokih uzvanika zagrebački…

Objavljuje Grad Zagreb Službena stranicaČetvrtak, 10. prosinca 2020.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni