Otkrivanje spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima

Otkrivanje spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima

U povodu Dana stradanja i junaštva židovskog naroda (Jom hašoa) danas će ispred zgrade Hrvatske pošte na Glavnom kolodvoru u 18 sati biti otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima. Spomenik će zajednički otkriti gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i Oleg Mandić, preživjeli zatočenik koncentracijskog logora u Auschwitzu.

Spomenik je napravljen prema idejnom rješenju akademskog kipara Dalibora Stošića i dipl. ing. arh. Krešimira Rogine, a njegovo podizanje na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih željeznica financirano je iz gradskog proračuna.

Među mnogobrojnim visokim uzvanicima svečanosti otkrivanja spomenika prisustvovat će preživjeli zatočenici logora. Na otkrivanju spomenika bit će i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Sabora Krešimir Katičić, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici diplomatskog zbora i civilnog društva. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni