Otkrijte zagrebački Sunčev sustav

Otkrijte zagrebački Sunčev sustav

Ideja je da kroz razgledavanje „prizemljenih planeta“ Sunčevog sustava, odnosno umjetničkih instalacija u Zagrebu koje se odnose na devet kugli i kuglica od nehrđajućeg čelika na širem području Zagreba, turisti dobiju priliku upoznati Zagreb na jedan drugačiji način

U Zagrebu se može pronaći Sunce, Merkur, Venera, Zemlja i Mars. Metropola ima svoj Sunčev sustav, a središnji dio je Prizemljeno sunce, skulptura umjetnika Ivana Kožarića koja je trajno smještena u Bogovićevoj ulici u Zagrebu.

Na tragu zagrebačkog Sunčevog sustava Aleksandra Uhernik Đurđek, diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom rada u turizmu pokrenula je interaktivni program Zagreb space walk za upoznavanje donjeg dijela grada Zagreba kroz otkrivanje planeta Sunčevog sustava, koji su smješteni na različitim lokacijama u Zagrebu.

„Riječ je o programu koji može biti dodatak ili alternativa postojećim programima razgledavanja Grada. Namijenjen je grupama, od poslovnih grupa, turističkih, ali i učeničkih. Nakon kratkog uvoda vodiča, grupu dijelimo i svaka grupa dobiva svoje zadatke, koji su povezani s pronalaskom planeta na određenim lokacijama. Grupe dobivaju zadatke i trebaju pronaći rješenja. Mi smo se koncentrirali na unutarnji Sunčev sustav jer se te planete nalaze u centru Zagreba, no mogu se uključiti i vanjski planeti, koji su smješteni na periferiji Grada. Tako se recimo Neptun nalazi u Kozari putu. Nakon završetka interaktivnog razgledavanja grupe se ponovno sastaju na dogovorenoj lokaciji, kako bismo ustvrdili tko je pobjednik“, pojasnila je dio programa interaktivnog razgledavanja Zagreba, Uhernik Đurđek.

Prizemljene planete nepoznanica i za Zagrepčane

Njezina ideja je da kroz razgledavanje Sunčevog sustava, odnosno umjetničkih instalacija u Zagrebu koje se odnose na devet kugli i kuglica od nehrđajućeg čelika, takozvanih „prizemljenih“ planeta, koji su smješteni u centru i na širem području Zagreba, turisti dobiju priliku upoznati Zagreb na jedan drugačiji način. „Prizemljene planete je postavio konceptualni umjetnik Davor Preis 2004. godine, a udaljenosti „prizemljenih“ planeta su proporcionalne stvarnim udaljenostima planeta od Sunca, u ovom slučaju u obzir je uzeto Kožarićevo Prizemljeno sunce“, napomenula je Uhernik Đurđek.

Ona kaže kako su ostale planete, osim Kožarićevog Prizemljenog sunca jako male i da su nepoznate Zagrepčanima. Sam program traje do dva sata, a Uhernik Đurđek kaže kako se razgledavanje može skratiti i na taj način prilagoditi grupi. Namijenjen je za grupe od minimalno šest osoba, a cijena po osobi iznosi 145 kuna.

Program je prepoznala i Turistička zajednica grada Zagreba, ali i zagrebački Hotel Palace, koji razvija paletu deserata koji će biti inspirirani ovim programom. Uhernik Đurđek planira suradnju s Muzejom suvremene umjetnosti i Tehničkim muzejom, a svi sudionici Zagreb space walka dobivaju poklon kao uspomenu na ovo neuobičajeno razgledavanje Zagreba. (V. Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni