Otkriće i izum

Otkriće i izum

Otkriće je pronalaženje ili utvrđivanje nečeg što postoji, ali je nepoznato ili nepriznato / Izum je osmišljena i izvedena inovacija koja ranije nije postojala, ili je bila s drugačijim karakteristikama

Pitanje je postavio učenik viših razreda osnovne škole: »Učimo u školi o otkrićima novih planeta ili o Teslinim izumima. Možete li mi jednostavno rastumačiti o čemu je riječ?«

Uhvatio sam se da ne znam školarcu jednostavno rastumačiti pojmove; otkriće i izum. Pretraživanje papirnatih rječnika i interneta na hrvatskom nije pomoglo. Ni internetsko pretraživanje najpopularnijega stranog, analitičkog jezika, puno nepreciznijega od sintetičkog, hrvatskog nije pomoglo. Dakle, treba pregledati rječnike na dokazano preciznom njemačkom jeziku. I sastavljena je definicija koja je jednostavna, ali je dovoljno sveobuhvatna (4. siječnja 2019.).

Otkriće je pronalaženje ili utvrđivanje nečeg što postoji, ali je nepoznato ili nepriznato. U otkrića se ubrajaju i činjenice te zakonitosti na područjima ostalih znanosti te umjetnosti.

Otkrivatelj je osoba koja otkriva ili pronalazi.

Valja to oprimjeriti. Primjeri su izabrani po autorovim afinitetima i sigurno nisu najvažnija otkrića. Evo nekoliko primjera otkrića: novih zemalja (Amerika), novih nebeskih tijela (ekstrasolarni planet Kepler 452b), aksiomatsko promišljanje geometrije, elektromagnetno polje, novih životinja, biljaka, vrsta minerala, taložnih stijena, kamenih alata, teorija slobodnog tržišta, tri dijela duše, zlatni rez.

Diego Velázquez: “Venera pred ogledalom” – primjer zlatnog reza u likovnoj umjetnosti

Dvije glavne skupine otkrivatelja su u osnovi: prirodoznanstvenici i arheolozi (arheolozi prirode i materijalne kulture).

Primjeri vlastitih otkrića i suradnika su npr. prirodni model injekcijskog prešanja (2008.), prirodni model aditivne proizvodnje (2017.) i prvi globalizacijski put onaj kamenih alata. Ukratko, veliki broj istraživača otkrio je mjesta gdje su načinjeni kameni alati. Taj put je otkriven na temelju njihovih pronalazaka. On započinje u Lomekwi, Zapadna Turkana u Keniji (pred ~3,3 milijuna godina), slijedi Gona, Etiopija (~ 2,5 do 2,6 milijuna godina), te Olduvai u Tanzaniji (1,6 milijuna godina).

Izum je osmišljena i izvedena inovacija koja ranije nije postojala, ili je bila s drugačijim karakteristikama. To je novo rješenje nekoga, najčešće, tehničkog problema. Izum se može priznati i potom zaštiti patentom. Najčešće za realizaciju izuma potrebna su istraživanja, eksperimentalne provjere i dotjerivanje prototipa. Dobri izumi, ali bez dobre komercijalne podrške, često nikada ne dožive plasman. (G. Nikolić, Izumi i izumitelji, Polytechnic & Design, 6(4)207-212 (2018).). Inovacija nije izum, ali svaki izum je inovacija. Osoba koja se bavi izumima je izumitelj.

Relativno veliki udio primjera iz arheologije (materijalne kulture) je rezultat što je ovo dio predavanja koji već 15 godina držim studentima 5. godine arheologije pod radnim naslovom »Arheologija i tehnika«. Autor doživljava arheologiju kao Povijest rane tehnike. Prof. Dorothy Hosler predaje pod tim naslovom studentima glasovitog Massachusetts Institute of Technology. Još iz 2007. postoji prijedlog da arheologija bude obvezno sadržaj školskog obrazovanja i opći sveučilišni kolegij. Potreban je i npr. alatničarima, ljevačima i zidarima.

prof. emer. Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni