Otkriće gravitacijskih valova donosi novi pristup istraživanju svemira

Otkriće gravitacijskih valova donosi novi pristup istraživanju svemira

Foto: Calteh

»Gravitacijski valovi nose potpuno drugačiju informaciju o fenomenima u svemiru. Stoga smo sada otvorili novi način slušanja te emisije, tog programa koji nam omogućuje otkrivanje novih fenomena koje dosad nismo vidjeli«, rekao je Alberto Vecchio sa Sveučilišta u Birminghamu

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Columbia potvrdili su u četvrtak otkriće gravitacijskih valova – mreškanja u prostor-vremenu, koja je fizičar Albert Einstein predvidio prije 100 godina. Znanstvenici kažu da su ih otkrili 14. rujna prošle godine, a ova potvrda mogla bi im donijeti Nobelovu nagradu za fiziku.

»Gravitacijski valovi mogu nastati tijekom rođenja i sudara crnih rupa i mogu doći do nas čak iz najudaljenijih galaksija«, rekao je ranije u najavi konferencije za medije Szabi Marka, fizičar sa Sveučilišta Columbia.

Otkriće se smatra velikim probojem u fizici koji će otvoriti nove poglede na svemir i njegove tajne. Do otkrića se došlo uz pomoć najnovijih podataka sustava LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Ligo je ogroman detektor u obliku slova “L” s kojim radi više od 1000 znanstvenika iz 15 zemalja svijeta. Riječ je o znanstvenom eksperimentu vrijednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine traga za fenomenom gravitacijskih valova. Eksperiment uključuje dva golema detektora gravitacijskih valova smještena u američkim saveznim državama Louisiani i Washingtonu, međusobno udaljena 3000 kilometara.

Znanstvenici kažu da bi im novo otkriće moglo omogućiti dublje razumijevanje procesa stvaranja zvijezda, evolucije galaksija i širenja svemira od Velikog praska prije 13,8 milijardi godina.

Nobelova nagrada za fiziku tim je otkrićem za tekuću godinu praktički zagarantirana.

Znanstvenici su pomoću sofisticiranih uređaja detektirali sudar dviju gigantskih crnih rupa udaljenih 1,3 milijardu svjetlosnih godina – nalazile su se negdje iza Velikog Magellanovog oblaka na nebu južne hemisfere.

U strahovitom sudaru crnih rupa od kojih je jedna bila mase 35 puta veće od Sunca a druga tek nešto manja, koji je trajao samo 20 milisekundi, nastala je nova crna rupa i stvoreno je gravitacijsko polje koje je iskrivilo prostor-vrijeme valovima koji su se proširili diljem svemira.

»Udar je na jedan kratak trenutak oslobodio više energije od svjetlosti svih vidljivih zvijezda u svemiru. Takvo spajanje dviju crnih rupa bilo je teorijski predviđeno, ali dosad nikad nije bilo zabilježeno«, rekao je B. S. Sathyaprakash sa Sveučilišta Cardiff.

Kataklizmički događaj zabilježen je 14. rujna 2015. godine, ali su bili potrebni mjeseci kako bi se isključile moguće pogreške u mjerenju, pažljivo provjerili svi podaci i osiguralo da znanstveni dokaz bude u skladu s teorijskim predviđanjima.

»Gravitacijski valovi nose potpuno drugačiju informaciju o fenomenima u svemiru. Stoga smo sada otvorili novi način slušanja te emisije, tog programa koji nam omogućuje otkrivanje novih fenomena koje dosad nismo vidjeli«, rekao je Alberto Vecchio sa Sveučilišta u Birminghamu, jedan od znanstvenika u LIGO-u, a njegovu je izjavu prenio Guardian.

Dodao je kako je riječ o nevjerojatnom otkriću za fiziku koje predstavlja tri prekretnice za fiziku: prvu izravnu detekciju gravitacijskih valova, prvu detekciju binarne crne rupe te dosad najuvjerljiviji dokaz da su crne rupe objekti predviđeni Einsteinovom teorijom.

Otkriće gravitacijskih valova u skladu je s teorijskim predviđanjima i stoga predstavlja još jednu potvrdu “standardnog modela” svemira, ali bi moglo označiti i početak nove ere astrofizike. Astronomi su dosad u svojim istraživanjima svemira promatrali vidljivu svjetlost, infracrveno i ultraljubičasto zračenje, radio valove, rendgenske zrake i gama zrake. Sada se nadaju da bi zahvaljujući detektiranju gravitacijskih valova mogli početi odgovarati na brojna pitanja ne samo o životu već i o smrti zvijezda i galaksija. (zg-m)

Komentari su zatvoreni