Otisnuta prva knjiga na hrvatskom tlu

Otisnuta prva knjiga na hrvatskom tlu

Do danas su ostali nepoznati stvaraoci, kao i mjesto tiskanja knjige, ali je činjenica da su u to vrijeme glagoljicu znali jedino Hrvati

Dogodilo se na današnji dan, 22. veljače:

1483. – Otisnuta prva knjiga na hrvatskom tlu – Hrvatski misal. Let gospodnjih 1483, meseca pervara, dni 22-i Misali biše svršeni. Tako piše na kraju knjige Misala po zakonu rimskog dvora, prve knjige za koju se smatra da je tiskana na hrvatskom tlu. Tiskana je tridesetak godina poslije Guttenbergova otkrića tiskare. Do danas su ostali nepoznati stvaraoci, kao i mjesto tiskanja knjige, ali je činjenica da su u to vrijeme glagoljicu znali jedino Hrvati. Sačuvano je deset primjeraka misala.

1913. – Rođen Ranko Marinković, viški Voltaire.  Pučku školu završio je u Visu, gimnaziju u Splitu i Zagrebu, gdje je završio i Filozofski fakultet. U okupiranu Splitu uhićen je te interniran u logor Ferramonteu (Kalabrija). Nakon pada Italije 1943. prebacuje se u Bari, zatim u sinajski zbjeg El Shatt. Nakon rata radi u Ministarstvu prosvjete NRH, Nakladnom zavodu Hrvatske, a od 1946. do 1950. direktor je Drame zagrebačkoga HNK. Godine 1951. postaje profesorom na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost na kojoj radi do umirovljenja.

Bio je redoviti član HAZU-a od 1983., a član Društva hrvatskih književnika od 1948. Ovaj poznati prozni i dramski pisac, odavno je uvršten u obaveznu školsku lektiru. Kad je njegov roman Kiklop prenesen na filmske i TV ekrane, njegova su djela postala tražena i čitana kao nikad prije. Njegov bogati književni opus obuhvaća poeziju, književne i kazališne kritike, eseje, drame, pripovijetke i romane.

1987. – Prvi put poletio Airbus A-320, moderni uskotrupni putnički zrakoplov srednjeg doleta. Poznat je i kao prvi linijski putnički zrakoplov u koji je ugrađena napredna “fly-by-wire” tehnologija uz pomoću koje se zrakoplovom upravlja putem elektronskih impulsa.

1993. – Prvi put obilježen Svjetski dan voda. Obilježavanje ovog dana određeno je usvajanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u listopadu 1992 godine. Obilježavanjem ovog dana UN želi podsjetiti na važnost zaštite vode i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni