Osteoporoza: Prijelom bedrene kosti uzrokuje visoku stopu smrtnosti

Osteoporoza: Prijelom bedrene kosti uzrokuje visoku stopu smrtnosti

»Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini umrle su ukupno 652 osobe« , izjavila je dr. Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju HZJZ-a

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze, 20. listopada domaći stručnjaci su upozorili kako će čak jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom.

Na konferenciji za medije, stručnjaci su govorili o važnosti prevencije i rane dijagnostike osteoporoze te važnosti nastavka liječenja u vrijeme pandemije koronavirusa.

Osteoporoza uzrokuje da kosti postaju slabe i lomljive pa se desi prijelom čak i kao posljedica manjeg pada, udara ili naglog pokreta. Prijelomi bedrene kosti uzrokovani osteoporozom opasni su po život jer 15-20 % umire u prvoj godini nakon prijeloma od komplikacija na koje moderna medicina teško može utjecati. Dugotrajna bol i teškoće kod kretanja uzrok su pak dugotrajne invalidnosti.

„Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini umrle su ukupno 652 osobe, od toga 455 žena i 197 muškaraca. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno je 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze“ izjavila je dr. Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prijelomi uzrokovani osteoporozom imaju razoran utjecaj na milijune ljudi širom svijeta i uzrokuju ogromne materijalne troškove društvu. Unatoč napretku medicine i inovativnima mogućnostima liječenja, samo oko 20 % pacijenata s osteoporotičnim prijelomima, dijagnosticirano je i liječeno od osteoporoze.

„Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti. Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost”, istaknuo je  internist-endokrinolog prof. dr. sc. Zlatko Giljević. Dodao je kako se više od 60 % prijeloma može jednostavno spriječiti ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem.

Besplatno mjerenje gustoće gostiju

 „Osteoporoza je bolest za koju je skrb u doba početka pandemije COVID-19 bila izazovna, prvenstveno što se tiče zakazivanja pregleda i dijagnostičkih pretraga. Ove godine vrijeme stanje je u tom smislu značajno poboljšano, ali uvijek treba naglašavati potrebu što ranijeg dijagnosticiranja i pravovremenog liječenja osteoporoze“, kaže prof. dr. Simeon Grazio, predstojnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu mag. Vesna Mijoč najavila je da će u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo organizirati besplatne preglede mjerenja gustoće petne kosti. Pregledi u sklopu kampanje Aktivno za zdrave kosti odvijat će se u prostorima Hrvatskog društva za osteoporozu u Zagrebu, Kruge 44, od kraja listopada do kraja prosinca 2021. godine. Za pregled se potrebno prethodno naručiti na broj 091 2332 723, a bit će pregledano više od 300 građana moći će uz poštivanje svih epidemioloških mjera besplatno obaviti pregled ranog otkrivanja osteoporoze.

„Zabrinjava nas visoka smrtnost uslijed prijeloma bedrene kosti od čega je u 2020. godini umrlo čak 455 žena. Menopauza značajno ubrzava gubitak koštane mase i povećava rizik osteoporoze i osteoporotičnih prijeloma. U prvih 5 do 6 godina nakon menopauze, gotovo polovica žena ubrzano gubi koštanu masu za više od 20 %“, izjavila je dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo. Naglasila je kako je stoga važno utvrditi rizike koji doprinose razvoju osteoporoze i provoditi aktivnosti prevencije bolesti.

Redovito vježbajte – najbolje su vježbe s opterećenjem i jačanjem mišića.
  • Pobrinite se da vaša prehrana bude bogata hranjivim tvarima važnima za kosti: kalcij, vitamin D i bjelančevine najvažniji su za zdravlje kostiju. Sigurno izlaganje suncu pomoći će vam da dobijete dovoljno vitamina D.
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu, ne pušite i izbjegavajte alkohol.
  • Saznajte imate li čimbenike rizika. Obratite se liječniku, osobito ako ste već imali prijelom ili ste u obitelji imali osteoporozu.
  • Ako ste u riziku, promijenite način života i zaštitite se od osteoporoze!

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni