Osteoporoza i dalje među vodećim javno-zdravstvenim problemima

Osteoporoza i dalje među vodećim javno-zdravstvenim problemima

Trećina žena i petina muškaraca starijih od 50 godina ima rizik doživjeti osteoporotični prijelom, rekao je Giljević. Naglasio je da prijelom kosti kao osnovna komplikacija osteoporoze kod otprilike 80 % pacijenata uzrokuje invaliditet blažeg ili težeg stupnja

Svjetski dan osteoporoze obilježen je u ponedjeljak, 19. listopada u čitaonici Francuskog instituta okruglim stolom u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog društva za osteoporozu. Tom prigodom stručnjaci su upozorili na važnost rane prevencije, dijagnostike i liječenja osteoporoze.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr. Ivana Portolan Pajić je istaknula da je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2019. godine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti evidentirano 98.207 osoba s dijagnozom osteoporoze bez patološkog prijeloma, a većina osoba je ženskog spola te starija od 65 godina.

„Kod 21.954 osobe evidentirana je osteoporoza s patološkim prijelomom. Također, u većini slučajeva riječ je o ženama te općenito osobama starijim od 65 godina. Budući da su kod nekih osoba evidentirane obje dijagnoze jedinstveni broj osoba koje imaju jednu od navedenih dijagnoza je 112.743“, izjavila je Portolan Pajić. Upozorila je na zabrinjavajuću činjenicu da je lom bedrene kosti deseti po redu uzrok smrtnosti kod žena u Hrvatskoj, a razlog tome je upravo osteoporoza pri čemu mnoge žene niti ne znaju da boluju od ove bolesti.

Voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za metaboličke bolesti kostiju KBC-a Zagreb prof dr. Zlatko Giljević je naveo da su rizični čimbenici osteoporoze dob i spol, neke bolesti, dugotrajna primjena lijekova kao što su kortikosteroidi, nedovoljna tjelesna aktivnost, nedostatak vitamina D…

„Osteoporza je i dalje jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema. Od te bolesti u svijetu boluje oko 200 milijardi ljudi, a 8,9 milijuna prijeloma se dogodi svake godine. Oko trećina žena i petina muškaraca starijih od 50 godina ima rizik doživjeti osteoporotični prijelom”, rekao je Giljević. Naglasio je da prijelom kosti kao osnovna komplikacija osteoporoze kod otprilike 80 % pacijenata uzrokuje invaliditet blažeg ili težeg stupnja, a usprkos najmodernijoj medicinskoj skrbi smrtnost zbog prijeloma kuka je 15 do 20 %.

„Važno je što ranije dijagnosticirati osteoporozu i započeti liječenje da bi se smanjio broj prijeloma, odnosno komplikacija. Danas se mjerenjem mineralne gustoće kostiju osteoporoza može jednostavno dijagnosticirati, a ovisno o težini bolest se liječi različitim lijekovima”, istaknuo je prof. dr. Giljević. Upozorio je da je i u vrijeme pandemije koronavirusa važno redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika, odnosno ne prekidati terapiju jer to može dovesti do povećanja rizika od prijeloma.

Predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu Vesna Mijoč je najavila da će Društvo s ciljem što ranijeg otkrivanja osteoporoze u sklopu kampanje „I to je osteoporoza, postupaj s pažnjom” organizirati besplatne preglede mjerenja gustoće kosti kada to bude omogućavala epidemiološka situacija. Građani će se moći telefonski naručiti na broj telefona koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za osteoporozu i obaviti pregled. Također, svake prve srijede u mjesecu u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo uz ograničeni broj posjetitelja provodit će se edukacije u Tribini Grada Zagreba.

„Na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za osteoporozu je i priručnik o ranoj prevenciji, liječenju i dijagnostici bolesti, a sadrži savjete o prehrani i tjelovježbi te građani i putem jednog upitnika mogu procijeniti rizik za osteoporozu”, istaknula je Mijoč.

Ivana Vranješ