Osobe s intelektualnim oštećenjem dobile moderan prostor u Dubravi

Osobe s intelektualnim oštećenjem dobile moderan prostor u Dubravi

(Foto: GDCK Zagreb)

Korisnici usluge Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške Crvenog križa Zagreb u utorak su dobili novi prostor u kojem će se provoditi programi kojima se podiže kvaliteta njihova života te njihova integracija u lokalnu zajednicu.

Prostor veličine 185 m2 u zagrebačkoj Dubravi, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb dobilo je na korištenje od Grada Zagreba, a u njemu je napravljena sveobuhvatna adaptacija vrijedna 52 tisuće eura te je postavljena platforma za osobe s invaliditetom koja omogućava osobama u invalidskim kolicima i osobama koje se otežano kreću nesmetano korištenje prostorija na dvije etaže.

Prostor će koristiti 20 od ukupno 70 korisnika za koje Crveni križ Zagreb brine na četiri lokacije u Zagrebu. U njemu će se obavljati aktivnosti poludnevnog boravka – socijalne rehabilitacije, radne aktivnosti i vježbe svakodnevnih vještina, brige o zdravlju, rekreacije, sporta i fine motorike te kreativne aktivnosti poput dramskih, glazbenih, plesnih, likovnih, a od danas i keramičarskih aktivnosti, budući da je novi prostor opremljen i keramičarskom peći.

Moderan i prilagođeni prostor uređen je i opremljen sredstvima iz nedavno završenog, 400 tisuća eura vrijednog Projekta „Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – aktivni i vidljivi u zajednici“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom.

Jačanje socijalnih usluga u Zagrebu

„Ovaj prostor doprinijet će jačanju socijalnih usluga u gradu Zagrebu, širenju mreže socijalnih usluga i dostupnosti korisnicima te kvaliteti provedbenog sadržaja. Ovo je zajednički korak naprijed u pružanju usluga za osobe s intelektualnim oštećenjem“, istaknuo je ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava. Najavio je da će se nastaviti u budućnosti i s drugim radionicama u Zagrebu.

„Čast mi je svjedočiti da jedan donedavno posve derutan prostor može postati ovako prekrasno uređen. Puno je prostora u gradu i na nama je da ih što više pustimo u opticaj kroz natječaje, ali i kroz sredstva proračuna, kako bi služili upravo u ovakve svrhe“, poručila je Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i izaslanica gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

U sklopu svečanog otvorenja osobe s intelektualnim oštećenjem u svom novom prostoru premijerno su izvele prigodnu predstavu „Ježeva kućica“ pod vodstvom redatelja Marija Kovača te umjetnice Petre Radin. Predstava je upravo zbog svojih stihova o važnosti doma jedan simbolički početak novog prostora u kojem će korisnici od danas svakodnevno boraviti.

„Raditi s ovom ekipom je reverzibilno terapeutski. Uživamo jedni s drugima. Ono što je započelo kao rad, preraslo je u jedno pravo iskreno prijateljstvo i nakon završetka Projekta odmah smo spontano dogovorili nastavak suradnje na obostrano zadovoljstvo“, naglasio je redatelj Mario Kovač.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni