Osnovcima besplatni udžbenici, vozačima jeftiniji parking

Osnovcima besplatni udžbenici, vozačima jeftiniji parking

Usvojenim izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu građanima koji su podnijeli zahtjev za legalizacijom nelegalnih objekata osigurane su niže cijene doprinosa.  Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je riječ o „životnoj odluci“ kojim se povlači crta na problem legalizacije bespravne gradnje

Davor Bernardić (SDP) ustvrdio je da su mnogi građani ilegalno gradili iz nužde, ali da sigurno ima i onih koji su svjesno zaobišli zakon kako bi profitirali

Osobno ću, kao predsjednik, podržati svaku Odluku koja doprinosi standardu i uređenju života Zagreba i Zagrepčana, izjavio je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba

Tekst i foto: Boris Jagačić

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su s 44 glasa „za“ i jednim „suzdržani“ prihvatili su Prijedlog pravilnika o parkirališnim zonama, uvjetima i cijenama parkiranja kojim se smanjuju cijene parkiranja na otvorenim parkiralištima i u javnim garažama. Usvojen je i prijedlog o uvođenju besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Gradu Zagrebu  te odluka kojom se smanjuje iznos komunalnog doprinosa za nelegalne objekte za koji je pokrenut postupak legaliziranja, zaključno s 30. lipnja.

„Jeftiniji komunalni doprinos, kao jedna od mjera za uspješniji završetak postupaka legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada na području Grada Zagreba, besplatni udžbenici i jeftiniji parking, samo su neke od važnih Odluka prihvaćenih na jučerašnjoj sjednici, ali, nadam se, dobar uvod u budući rad ovog saziva Gradske skupštine. Osobno ću, kao predsjednik, podržati svaku Odluku koja doprinosi standardu i uređenju života Zagreba i Zagrepčana“, izjavio je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Parkiranje pojeftinjuje u svih sedam javnih garaža, kao i na parkiralištima u I. i II. zoni. Više o novim cijenama parkiranja pročitajte ovdje.

Usvojenim izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu građanima koji su podnijeli zahtjev za legalizacijom nelegalnih objekata osigurane su niže cijene doprinosa. Visina doprinosa određuje se prema površini (zapravo  volumenu) objekta te ovisno o njegovoj lokaciji koje su podijeljene u četiri zone.  Ovisno o tome popusti se kreću u rasponu od 30 do 60 %, dodatnih 25 % uštede ostvaruje se jednokratnom uplatom, a pravo na dodatnih 10 % omogućeno je hrvatskim braniteljima koji su podnijeli zahtjev za legalizacijom objekta.

Nisu svi „socijala“

Davor Bernardić (SDP) ustvrdio je da su mnogi građani ilegalno gradili iz nužde, ali da sigurno ima i onih koji su svjesno zaobišli zakon kako bi profitirali. „Ovdje se polazi da su svi koji nisu legalizirali objekte socijalna kategorija, a to nije istina“, poručio je, dodavši kako mu je ipak drago da se problem nelegaliziranih objekata napokon rješava.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je riječ o „životnoj odluci“ kojim se povlači crta na problem legalizacije bespravne gradnje. Na prozivke zastupnika SDP-a Dana Špicera da se među tih više od 90.000 zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje ne zna o kome se radi – je li to socijalna gradnja iz nužde ili se pomaže onima koji su gradili iz profita te kako ona nije pravedna prema onima koji su uredno poštivali zakone, Bandić je kazao da ne zna raščlambu, ali je siguran da to nisu urbane vile ni tajkunska gradnja. „A idealnu pravdu nećete postići, a ako je budemo čekali, problem nikada neće biti riješen“, odgovorio je Bandić.   Prema njegovim riječima ovako će se barem postići da se između 25 i 30 milijuna na ime komunalnih naknada slije u proračun i to od onih koji do sada nisu plaćali ništa.

Gradski zastupnici usvojili su i izmjenu Odluke o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada i o određivanju granica područja za umanjenu vrijednost nekretnine, a Gradu Zagrebu je omogućeno da odredi koeficijent umanjenja tržišne vrijednosti nekretnina  do 0,3, u odnosu na ranije određeni koeficijent od 0,15, te da odredi duži rok isplate razlike između tržišne vrijednosti nekretnine i umanjene vrijednosti nekretnine. Prijedlog se odnosi na objekte koji se nalaze unutar granice područja utjecaja građevine za zbrinjavanje otpada Prudinec-Jakuševec, a obrazložio ga je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, okoliš i održivi razvoj Marijan Maras.

Odlukom se uređuje visina naknade koju vlasnik građevine za zbrinjavanje otpada ili nositelj drugih stvarnih prava na toj građevini plaća Gradu Zagrebu, na način da propisuje visinu te naknade koja se sa 25 kuna povećava na 65 kuna po toni otpada, prema količini zbrinutog otpada u prethodnom mjesecu.

U ime Kluba SDP-a u raspravu se uključio Davor Bernardić koji je upozorio da se problem Jakuševca mora napokon sustavno riješili kako 800 tisuća Zagrepčana ponovno ne bude taocima zbog blokade odlagališta. „Ovom odlukom kupuje se mir, no potrebno je donijeti plan gospodarenja otpadom i osnovati centar za gospodarenjem otpadom“, kaže.

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni