Osnovci sudjelovali u radionicama iz kemije

Osnovci sudjelovali u radionicama iz kemije

U Maloj dvorani TMNT-a održane su dvije radionice za učenike sedmih i osmih razreda naslovljene “Pet nepoznatih tekućina”

Tekst: Tomislav Portada
Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla

Nakon uspješne serije radionica iz kemije za srednjoškolce održanih u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, o kojima smo više puta pisali na ZG-magazinu, na svoje su došli i osnovnoškolci. U petak i subotu 25. i 26. veljače u Maloj dvorani TMNT-a održane su dvije radionice za učenike sedmih i osmih razreda naslovljene “Pet nepoznatih tekućina”.

Radionice iz ciklusa “Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja” vodili su njihov autor, doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar i popularizator znanosti zaposlen na Institutu Ruđer Bošković i Helena Peter Jelenčić, profesorica kemije iz 18. gimnazije Zagreb. U radionicama je sudjelovalo šesnaestero učenika iz više zagrebačkih osnovnih škola. U organizaciji radionica sudjelovali su i djelatnici TMNT-a, među kojima svakako treba istaknuti vrijedan doprinos više muzejske pedagoginje Katarine Ivanišin Kardum.

Interes i entuzijazam učenika

Svaka je radionica započela uvodnim predavanjem u kojem su voditelji učenicima objasnili zadatak i pravila radionice, kao i osnovna pravila sigurnosti u radu s kemikalijama. Zadatak učenika bio je da na temelju pokusa i opažanja izvedu zaključke o sastavu pet zadanih bistrih bezbojnih tekućina koje su učenici dobili u pet plastičnih bočica označenih slovima abecede.

Učenici su rješavanju postavljenog zadatka pristupili s velikim veseljem i entuzijazmom. Nakon uspješno riješenog zadatka, voditelji radionice su polaznicima radionice za kraj pokazali jedan atraktivni demonstracijski pokus poznat kao “Plava boca”.

Učenicima se radionica svidjela i bila im je prilika ne samo da ponove kemiju, nego i da kroz igru nauče nešto više od sadržaja koji se uče u okviru redovne nastave. Najavljeno je da će se ovakve radionice održavati i ubuduće.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni