Osnovci iz Svetog Križa Začretje sudjelovali u radionici iz kemije

Osnovci iz Svetog Križa Začretje sudjelovali u radionici iz kemije

Tekst: Tomislav Portada
Foto: Helena Peter Jelenčić

U ponedjeljak, 13. veljače prijepodne u Maloj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla održana je još jedna radionica iz kemije. Ovaj put za jedanaestero osmaša iz Osnovne škole Sveti Križ Začretje.

Radionicu iz ciklusa “Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja” pod naslovom “Pet nepoznatih tekućina” vodili su autor radionice izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, i Helena Peter Jelenčić, profesorica kemije iz 18. gimnazije Zagreb. S učenicima je u pratnji bila njihova profesorica kemije Jadranka Tepeš, a u organizaciji radionice sudjelovali su još i djelatnici TMNT-a – viša muzejska pedagoginja Katarina Ivanišin Kardum te vodič – demonstrator Zvonimir Ambruš, ing.

Prema već uhodanom scenariju, radionica je započela uvodnim predavanjem u kojem su voditelji radionice učenicima objasnili zadatak i način rada, kao i osnovna pravila sigurnosti pri radu s kemikalijama. Učenici su trebali na temelju pokusa i opažanja otkriti sastav pet bistrih bezbojnih tekućina koje su dobili u pet plastičnih bočica označenih slovima abecede.

Miješanjem tekućina iz bočica u epruvetama trebalo je uočiti hoće li otopina ostati bezbojna ili će doći do promjene boje i koja će se boja u kojem slučaju pojaviti. Nakon uspješno riješenog zadatka, voditelji su polaznicima radionice pokazali dva atraktivna demonstracijska kemijska pokusa.

Učenicima se radionica svidjela pa su voditelje na kraju radionice nagradili pljeskom, a voditelji su obećali da će sličnih radionica biti i ubuduće.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni