Osnovana udruga ljubitelja Života

Osnovana udruga ljubitelja Života

Udruga planira djelovati na područjima obrazovanja, znanosti i istraživanja, održivog razvoja, socijalne djelatnosti, gospodarstva, zaštite okoliša i prirode

Saša Zavrtnik

Jesenas, u šarenilu boja i veselju, uslijed životne mijene godišnjih doba osnovana je, moglo bi se reći, jedna posebna i nesvakidašnja udruga. U Jakovlju na osnivačkoj skupštini okupili su se ljubitelji živoga i života kao takvog te osnovali Udrugu biofila Hrvatske (Croatian Biophil Association), skraćeno Biofili Hrvatske.

Prema Registru udruga u Republici Hrvatskoj je u 2020. godini bila registrirana 51679 udruga. Netko bi možda mogao reći pa čemu onda još jedna, ili, po čemu je onda baš ova tako posebna. No, radi se o ideji koja se prema riječima predsjednika Udruge, sveučilišnog profesora Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Alberta Marinculića rodila promatranjem devastacije živoga svijeta neposredne životne sredine.

Profesoru dr. sc. Marinculiću i njegovoj supruzi poticaj na to bila je pretjerana sječa šuma, gubitak životinjskih populacija u njima uslijed prekomjerne sječe i održavanja motosportova u njima, ali i sveprisutna, neodgovorna i nekontrolirana upotreba pesticida. S druge pak strane, postoji alternativa kojoj je potrebno dati više prostora i važnosti, a veže se na ekološku poljoprivredu. Tu se uslijed empatije spram života kako biljaka tako i životinja rodila želja da se sa sličnim tokovima na svjetskoj razini konkretno čini nešto na našem lokalnom nivou.

Ciljevi Biofila Hrvatske

Potreba za ovakvom udrugom, odnosno oformljenjem istomišljenika po pitanju odnosa prema živome i životu, očita je u današnje nestalno vrijeme, određeno upravo neodređenim vrijednostima i usmjerenjima koja stavljaju etiketu cijene i „korisnosti“ na svaki segment neprocjenjivosti Života. Ona se očituje kroz isticanje spoznaje Života, usmjerene brige o njegovoj krhkosti, čuvaju njegova dostojanstva, zaštiti njegove raznolikosti za nadolazeće generacije.

Stoga su konkretni ciljevi Biofila Hrvatske očuvanje prirode i zaštita čovjekova okoliša kao temeljnih vrijednosti društva, jačanje uloge javnosti u očuvanju prirode i zaštite čovjekova okoliša, razvijanje odgovornosti i angažmana građana po pitanju zaštite okoliša, razvijanje svjesnosti o opasnosti korištenja pesticida te poduzimanje akcija kojima bi se smanjila upotreba opasnih pesticida na području Republike Hrvatske.

Nadalje, to su i promocija mogućnosti liječenja uz pomoć prirode, poduzimanje aktivnosti u skladu s integrativnom bioetikom, poticanje svjesnosti o neophodnom održavanju biološke raznolikosti, promocija ekološke i održive poljoprivrede, savjetovanje u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, promicanje ekoloških spoznaja, posebno odgoj djece i mladeži o potrebi i načinu očuvanja okoliša, organiziranje akcija zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša samostalno i u suradnji s drugim udrugama, propagiranje prirodnih ljepota i drugih vrijednosti Republike Hrvatske u nas i u inozemstvu, osmišljavanje i provođenje socijalnih projekata koji uključuju podizanje razine ekološke svijesti kao i biofilski dizajn.

Susret i dijalog različitih znanosti i djelatnosti

Ovdje se lijepo uklapa poznata bioetička sintagma prof. dr. sc. Jurića koja govori o „otvorenom području susreta i dijaloga različitih znanosti i djelatnosti, te različitih pristupa i pogleda na svijet, koji se okupljaju radi artikuliranja, diskutiranja i rješavanja etičkih pitanja vezanih za život, za život u cjelini i u svakom od dijelova te cjeline, za život u svim njegovim oblicima, stupnjevima, fazama i pojavnostima“.

U skladu s time, inicijativa koja je iznjedrila ovu Udrugu zaslužuje pohvale u spomenutim vidovima odnosa prema Životu i ljubavi prema živome koja stoji utkana u samom imenu Udruge biofila Hrvatske.

Udruga kao takva planira djelovati na područjima obrazovanja, znanosti i istraživanja, održivog razvoja, socijalne djelatnosti, gospodarstva, zaštite okoliša i prirode. Svoje djelovanje usmjerava prema općoj populaciji – građanima, mladima, djeci, osobama starije životne dobi, akademskoj zajednici, odgojno-obrazovnim ustanovama, udrugama i građanskim inicijativama.

 Život – najzanimljivije od svega što postoji

Život je uistinu nešto najzanimljivije od svega što postoji. Život je jedinstvena pojava, a svaka jedinka kao nosilac ovog predivnog fenomena jest u svojoj biti, u svome genskom zapisu neponovljiva. Biti dionikom dara Života, i biti toga svjestan, odgovornost je i užitak. Stoga činjenica da na ovim našim prostorima postoji grupa ljudi koja, uz entuzijastične pojedince, želi svoje aktivnosti naspram zaštite života i brige za nj oformiti na razini Udruge i kao takva nastupati i djelovati može samo obradovati.

Udruga biofila Hrvatske ima priliku prenositi vrijednosti Života i biti formalno u službi Života potičući divljenje spram tog kozmičkog čuda prekrasno očitovanog na našem trećem kamenčiću od Sunca.

Saša Zavrtnik, dr.med.vet.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni