Osnivanje Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane

Osnivanje Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane

Inicijator osnivanja međunarodne mreže jest zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«

Posljednja su dva dana u Zagrebu održani radni sastanci skupine za osnivanje Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), prve europske organizirane skupine javnozdravstvenih i nastavnih ustanova, fakulteta i laboratorija. Mreža će okupljati ustanove i institucije iz 11 zemalja jugoistočne Europe, a osnovat će se na inicijativu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«. Na konferenciji za medije, koja je uslijedila u četvrtak nakon sastanka, predstavljeni su planovi Mreže za nadolazeće razdoblje, kao i konkretni koraci kojima će doprinijeti učinkovitijoj kontroli kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda.

Mreža će značajan doprinos ostvarivati i prema proizvođačima, odnosno distributerima prehrambenih proizvoda, pružajući im potporu u standardizaciji primarne proizvodnje, transporta, prodaje te kontrole dobavljača i roba

Kao glavni ciljevi djelovanja Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe istaknuti su:

  •  poboljšanje zdravlja i gospodarstva u cijeloj regiji,
  •  jačanje potrebe za osiguranjem standardizacije kontroliranja zdravstvene ispravnosti hrane,
  •  poticaj testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete (akreditacije i certifikacije hrane), kao temeljne djelatnosti u području sigurnosti hrane,
  •  provođenje javnozdravstvenih programa koji za cilj imaju promoviranje zdravih prehrambenih navika te
  •  daljnji napredak institucija koje educiraju buduće stručnjake i sudjeluju, direktno ili indirektno, u procesima proizvodnje i distribucije hrane.

Uz ove temeljne ciljeve, Mreža će značajan doprinos ostvarivati i prema proizvođačima, odnosno distributerima prehrambenih proizvoda, pružajući im potporu u standardizaciji primarne proizvodnje, transporta, prodaje te kontrole dobavljača i roba. Uz to će se proizvođačima osigurati i stručna pomoć u usklađivanju s regulativom i standardima zemalja uvoznika, a provodit će se i specijalizirane edukacije, tečajevi, savjetovanja, simpoziji, kongresi te konferencije. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«, dr. Zvonimir Šostar izrazio je veliko zadovoljstvo zbog uloge Zavoda kao inicijatora i utemeljitelja ove značajne i jedinstvene organizacije.

»Mrežu osnivamo s ciljem osiguravanja boljih zdravstvenih uvjeta za građane te potpore proizvođačima hrane unutar zemalja jugoistočne Europe. Članice Mreže bit će najeminentnije institucije i laboratoriji u 11 zemalja regije, uključujući zavode, odnosno institute za javno zdravstvo, fakultete koji na bilo koji način sudjeluju u postupku proizvodnje hrane, kao i veće privatne laboratorije. Ovakvim organiziranjem Mreža postaje čuvar ljudskog zdravlja na ovim prostorima, a istovremeno i potpora gospodarstvenicima«, poručio je dr. Šostar.

Projekt od javnozdravstvenog značaja

Razvojem Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe kao projekta od javnozdravstvenog značaja, a sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, članicama će se pružati potpora u razvoju moderne, sveobuhvatne, savjetodavne i analitički utemeljene uloge javnozdravstvenih laboratorija. Mreža će nastavno na stručnu djelatnost kontrolora zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane osiguravati i dodanu vrijednost – posebno označavanje proizvoda koji nakon provedenih analiza zadovolje postavljene kriterije.

Prvi zajednički projekti Mreže, koji se pokreću već početkom iduće godine, bit će usmjereni na promociju sigurnosti hrane prilikom njene proizvodnje i plasmana na tržište, ujednačavanje legislative iz područja sigurnosti, kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane te promociju preventivnih analiza tijekom proizvodnje i plasmana proizvoda. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni