Osmislio je futuristički stolac i aplikaciju koja radi frizure uz pomoć nanobota

Osmislio je futuristički stolac i aplikaciju koja radi frizure uz pomoć nanobota

Industrijski dizajner Luka Jelaska broji mnoga priznanja za svoj rad među kojima je ergonomski stolac »Katto« ali i proizvodi budućnosti poput mogućnosti kreiranja frizure nanobotima putem mobilne aplikacije. Industrijski dizajn kod nas se još nije oživotvorio kaže Luka a dizajnerima se nazivaju i oni koji su završili tek razne tečajeve

Zagrebački dizajner mr. sc. Luka Jelaska
Zagrebački dizajner mr. sc. Luka Jelaska

Odmalena je volio crtati automobile, a strast prema toj vještini odrastanjem se razvijala i širila sve do studija industrijskog dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji mu je postao životnim opredjeljenjem. Riječ je o mladom magistru dizajna dvadeset i šestogodišnjem Luki Jelaski, Zagrepčaninu čiji se interes i želja u tom smislu razvijala tako da je godinama studiozno radio na vještinama i talentu koji mu se priznanjima zaredao. Luka je svoje kreativne vizije i znanje »utisnuo« i u novi izgled boce mineralne vode »Kiseljak« koja je u ponudi koncerna Agrokor, gdje je mladi dizajner jedno vrijeme radio. Sofisticriani izgled ambalaže »Kiseljaka« moći će vidjeti i Amerikanci jer se spomenuti gazirani mjehurići izvoze i u SAD.

Svojedobno je na izložbi stolaca sa studija dizajna u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb njegov autorski rad, stolac »Katto«(na japanskom rez) bio u finalu izlož(b)enih radova. Riječ je bila o složenom dizajnerskom djelu koje je Luka obradom iz početnog trupca, od kojeg je u radionici negdašnje škole Primijenjene umjetnosti načinio daske, oblikujući ih dalje (u fakultetskoj radionici studija dizajna) u spomenuti stolac. Morao je uporabni predmet zadovoljiti i ergonomska načela i pravila sjedenja što je valjalo dobro osmisliti. Bio je to zahtjevan posao (proporcije stolca izrađene su po ergonomskim načelima prosječnog čovjeka), ali i uspješan pa je dizajner ponosan na svoje djelo. To više jer je, kaže, želio prikazati ne samo dizajnersku i kreativnu stranu proizvoda već i način promišljanja o onome što se radi i na koji načini te kako se ljudima u konačnici nudi kao proizvod. Nezadovoljan je i današnjim odnosom prema dizajnu jer smatra kako se ta riječ olako koristi. Dizajnerima se danas kaže nazivaju i ljudi koji nerijetko završe tečajeve, a taj posao zahtijeva sustavnu edukaciju i znanje.

Mnogi miješaju estetiku i dizajn

Mnogi, ističe, miješaju estetiku i dizajn, uče, ali ne nauče kreativno i sadržajno promišljati. »Estetika jest dio dizajna, ali on nije samo to. Ako je neki predmet samo lijep, a uz njega ne ide i funkcionalnost i drugi elementi onda to nije pravovaljani produkt dizajna«, kaže Luka. Dodaje da se uz potonje svakako vezuje ekonomičnost, ekološko promišljanje i drugo. U mnoštvu dizajnerskih zvanja od grafičkog, web i drugih takvih vrsta, industrijski je dizajn u Hrvatskoj kao takav nerazvijen i nedovoljno prepoznat. Nema još ni oživotvorene struke industrijskih dizajnera kod nas. Ali nema ni slobode u drugim dizajnerskim segmentima, kaže naš sugovornik dodajući da trendovi diktiraju zahtjeve, a malo je i onih koji će se odvažiti na neki oblik inovacije.

Industrijski se dizajn kod nas u pravilu može vidjeti na izložbama hrvatskog dizajna kada se predstavljaju aktualni proizvodi iz te branše. Nerijetko su to izložbe namještaja i sličnih manifestacija. Kada je o potonjem riječ nekada su u dizajnu namještaja prednjačili Finci ali u pravilu svaka država ima svoje specifičnosti i prepoznatljivost. Potonje mr. sc. Luka Jelaska svojim radovima itekako gradi jer spomenuti je stolac »Katto« svojedobno u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na izložbi Na mladima svijet ostaje bio izabran u pet najboljih izloženih radova. Na Henkel Innovation Challengeu, na kojem je sudjelovao 2011. i 2013. godine (natječaj kreativnih ideja raspisuje se svake godine), koji se odnosi na tehnologiju i proizvode budućnosti do 2050.godine iz Henkel grupacije sudjelovao je sa gadget kuglom »HairMe«. Luka je dizajnirao kuglu koja sadrži patrone sa nanobotima pomoću koje ih pošpricamo po kosi te uz pomoć mobilne aplikacije koja ima virtualno ogledalo »promotrimo« kako bi izgledali s određenom frizurom ili bojom kose. Onu koja nam se svidi potvrdimo na mobilnom uređaju odnosno nanobotima, koji nam frizuru i kreiraju.

Vizionarske ideje

persil_air_vjesalica
Vješalica koja uklanja neugodne mirise s odjeće

Vizionarske ideje mladog stručnjaka tu ne staju što potvrđuje i sudjelovanje na Persil Airu, manifestaciji gdje se dizajner fokusirao na rublje odnosno dizajniranje vješalica za ormare koje u sebi sadrže svojevrsne patrone protiv znoja. Projekt je također bio zamišljen u ozračju nanotehnologije (tehnologija budućnosti) i rješavao je problem znoja na odjeći. Naime, kada bi se odjeća od znoja stavila na vješalicu oku nevidljivi nanoboti čistili bi je od neugodnog mirisa. To je primjenjiv i svrsishodan oblik čišćenja kada ste na poslu objašnjava Luka primjenjivu tehnologiju budućnosti.

Otkriva nam i svoj projekt ustroja nagrađivane hrvatske hotelske sobe za wellness i zdravstveni turizam koja je 2011. godine bila izložena i na Ambijenti, a u sklopu manifestacije CD TOUR 2011 – Dizajnom do identiteta nagrađena je kao najbolje ponuđeni program hrvatskog poslovnog turizma. Pojedinačni komadi namještaja hrvatske hotelske sobe poput ležaljki i drugog bili su na izložbi namještaja u talijanskom RIminiju.

Sklopiva fotelja prema Jelaskinoj zamisli
Sklopiva fotelja prema Jelaskinoj zamisli

Iza zagrebačkog su dizajnera mnogi uradci, a ideja ima i za slijedeće projekte industrijskog dizajna koji nije samo dizajn čaša, stolica, ležaljki i sličnog već je to sadržajno kreiranje svega što nas okružuje, ističe mladić. Radni dan mu je ispunjen radom za računalom na nacrtima, skicama i finalizaciji ideja s kojima nema stanke jer Luka je freelancer. Za razliku od njegovih kolega koji rade u firmama sa sigurnim prihodima njegovi su neizvjesniji, ali reći će »… uz više slobode«.

jelaska_ol_istriaNa tom su se tragu iznjedrili i drugi njegovi radovi poput stalka za maslinovo ulje za »Ol Istria« odnosno dio »K plus« i »Standard« proizvoda u ponudi koncerna Agrokor. Kada nije za radnim stolom voli se opuštati uz glazbu kazališne i kino predstave, trčanje, vožnju bicikla i sređivanje automobila. Strast prema limenim ljubimcima Luku nije napustila pa se interijer i eksterijer vozila neprestano nadopunjuje njegovim idejama. Nada se da će ih još više moći prakticirati pronalaskom posla u struci i radom na tehnologijama budućnosti odnosno osnivanjem vlastitog dizajnerskog studija.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni