Osmislili karticu za prikupljanje struje iz 5G mreže

Osmislili karticu za prikupljanje struje iz 5G mreže

(Foto: Georgia Tech)

Tim iz tvrtke Georgia Tech prvi je na svijetu izradio antenu koja može prikupiti elektromagnetsku energiju iz 5G signala i koristiti je za napajanje uređaja, pretvarajući 5G mreže u bežične električne mreže.

Bežične komunikacije emitiraju puno energije u zrak, što je osobito slučaj s 5G komunikacijom. Ova je mreža osmišljena za brzu komunikaciju i komunikaciju s vrlo malim kašnjenjem. Zbog toga se primjenjuju milimetarske frekvencije radiovalova, a Federalna komisija za komunikacije (FCC) je dopustila neviđeno visoke gustoće zračenja.

»Nesvjesno, arhitekti 5G mreže su time stvorili bežičnu električnu mrežu koja može napajati uređaje u dometima koji daleko premašuju mogućnosti bilo kojeg postojećeg tehnologije«, stoji u najnovijem istraživanju tima Georgia Tech-a, objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Skupljanje energije od milimetarskih valova moguće je već neko vrijeme, ali u mnogim slučajevima nije bilo praktično jer dugoročno sakupljanje snage zahtijeva velike ispravljačke antene i točno usmjeravanje prema izvoru vala.

Baterije mobitela odlaze u prošlost?

Tim je taj problem riješio pomoću komponente nazvane Rotmanova leća – pločice šiljastog izgleda u sredini kartice koja učinkovito pretvara veliku, uskokutnu antensku zraku s velikim pojačanjem u niz istodobnih antenskih zraka koje pokrivaju mnogo širi kut.

Ovdje se još uvijek ne govori o ogromnim količinama energije, no prema navodima tima iz Georgia Techc-a moglo bi se prikupiti oko 6 mikrovata na oko 180 metara s 5G odašiljača. No, takva će brojka biti više nego dovoljna za napajanje niza malih senzora i uređaja.

»Konvencionalno radim na sakupljanju energije najmanje šest godina i većinu ovog vremena nije se činilo da postoji ključ koji bi omogućio da se ubiranje energije radi u stvarnom svijetu«, rekao je Jimmy Hester, viši savjetnik u laboratoriju i glavni tehnički direktor i suosnivač Atheraxona, udruge Georgia Tech koja razvija 5G RFID tehnologiju. Kao razlog tome naveo je FCC-ova dosadašnja ograničenja emisije i fokalizaciju. »Pojavom 5G mreža ovo bi zapravo moglo funkcionirati i mi smo to pokazali. To je izuzetno uzbudljivo – mogli bismo se riješiti baterija«.

Pripremio: B. Jagačić

Komentiraj

*