Osma utrka Maksimirski Minus Zwei cener

Osma utrka Maksimirski Minus Zwei cener

U subotu se trči osmi po redu „Maksimirski Minus Zwei cener“, utrka koju i ove godine organizira Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica.

 I ovogodišnja „najljepša utrka grada Zagreba“ trčat će se s ciljem podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, rijetkoj bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje u Hrvatskoj boluje više od 450 osoba. Utrka će po običaju obuhvaćati kros duljine 8 km te utrku građana na 2 km, kao i dječje utrke. Livada kod Mogile mjesto je okupljanja u subotu 2. travnja, a utrka će startati od 10 sati. Na sudjelovanje su pozvani svi zaljubljenici u prirodu, rekreaciju i aktivan način života, a osim sportskog dijela, manifestacija će imati i javnozdravstveni karakter.

Osma utrka „Maksimirskog Minus Zwei cenera“ najavljena je na konferenciji za medije, koja je održana ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

„Mi nismo samo suorganizatori ove utrke, već dugi niz godina mi ondje i radimo. Tako će i ove subote u Maksimiru biti naši liječnici, sestre, nutricionisti i kineziolozi u vidu savjetovanja te raznih mjerenja. Međutim, najviše smo ponosni na to da i mi trčimo na toj utrci, kako naši djelatnici, tako i članovi njihovih obitelji te posebice djeca“, naglasila je prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med., voditeljica Centra za preventivnu medicinu pri NZJZ „Dr. Andrija Štampar“. Dodala je kako je osim plućnoj hipertenziji, utrka posvećena i Svjetskom danu zdravlja koji se već 74 godine obilježava 7. travnja.

Zdravstvena savjetovanja i pregled oštrine vida

Važnost prepoznavanja plućne hipertenzije objasnio je dr. med. Fedža Džubur iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac. „Kao što naglašavamo već dugi niz godina, u pulmologiji nisu bitne samo tri osnovne bolesti – astma, KOPB i karcinom pluća te naravno u posljednje vrijeme akutna COVID-19 infekcija. Postoje i drugi rijetki klinički entiteti, zbog čega su manifestacije poput ove subotnje utrke vrlo važne za podizanje svijesti populacije i bolesnika o važnosti ranog otkrivanja ovakvih bolesti. Subotnja utrka važna je za podizanje svijesti javnosti o postojanju rijetkih plućnih entiteta“, poručio je.

Osim sportskog dijela, manifestacija će biti popraćena i raznim edukativnim te zdravstvenim aktivnostima i savjetovanjima, s fokusom na važnosti kretanja i rekreacije, a koji će upotpuniti bogati subotnji program u prirodi. Stručnjaci NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ sudjelovat će u javnozdravstvenim aktivnostima, kao što su mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i analiza tjelesne mase uz liječničko, kineziološko i nutricionističko savjetovanje te vodeći zagrijavanje sudionika prije same utrke. Osim toga, u popratnim će aktivnostima sudjelovati i djelatnici Veleučilišta Velika Gorica, koji će raditi pregled vida uz mjerenje oštrine vida. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni