Osjet Mediterana

Osjet Mediterana

Akademski slikar Ivo Kličinović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik. Autor je niza zapaženih ciklusa u tehnici ulja na platnu posvećenih motivima otoka na kojem živi, Braču, Dalmaciji i povijesnim tragovima priobalja. Pobornik je strastvenog kolorizma, sklon figurativnom izričaju, ali ponekad i apstraktnom.

Slikar iskreno bilježi osobne dojmove promatrajući svoju bližu ili dalju okolicu, upijajući mirise i zvukove, u danu kada blistaju sunčane zrake i sve se čini tako skladnim i lijepim, promatrajući naše gradove na obali izrasle kao naslijeđe proteklih burnih vremena ili hodajući do stoljetnih maslinika ili tiho se približavajući drevnoj crkvici koja je u teškim vremenima preživjela sve i danas je ovdje, živa ili osluškujući glasove iz kamenog grada, na strmoj padini do mora.

Da, Kličinović slika ljepotu i radost življenja, prirodu nenadmašne ljepote sa sačuvanim tragovima povijesti ljudskih muka i napora, želja i ljubavi, nade i svanuća.

Na njegovim platnima prepunih emocija diše more i obala i kopno i gradovi i zidine i zvonici i brodovi i galebovi i jata riba.

Kličinovićeva slike donose nam vreli dašak Mediterana. Osjet mora i vjetra koji se spušta s planine prema pučini, podižući valove, napinjući jedra, čarobnu tišinu raslinja i kamenja, maslina koje dugo pamte.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni