Osječanin Jakov Mlinarević – nada hrvatskog sambo sporta

Osječanin Jakov Mlinarević – nada hrvatskog sambo sporta

Njegov trener Christian Uskoković kaže: »Jakov je savršen spoj fizičkih predispozicija, marljivosti i talenta. Već sad postiže izvrsne rezultate, a nedavno je sudjelovao i na Europskom seniorskom kup natjecanju u Novom Sadu gdje je u izuzetno jakoj konkurenciji osvojio brončanu medalju

Na nedavno održanom državnom Sambo prvenstvu u Belišću, pozornost publike na sebe je skrenuo mladi Osječanin Jakov Mlinarević. Jedini je u konkurenciji juniora i seniora osvojio zlatne medalje, a tog je dana ukupno imao šest borbi i sve ih je riješio u svoju korist. Izvrsna pripremljenost i nesporan talent izdvajaju ovog mladića, učenika II. razreda privatne gimnazije Gaudeamus u Osijeku od svih njegovih konkurenata.

»Judo sam upoznao i počeo trenirati s osam godina, a eto, već godinu dana treniram Sambo u belišćanskom klubu, jer su ovdje najbolji treneri i najbolji uvjeti za rad«, kaže nam Jakov. »Nije mi teško i četiri puta tjedno dolaziti iz Osijeka na trening u Belišće, jer, rezultati stručnog rada su očiti. I moj mlađi brat Matej, također je uspješan sambist«, dodaje.

Inače, Jakov je odličan učenik i školuje se uz stipendiju Gimnazije, što je povlastica samo najboljih. Zadovoljan je odabirom, a u njegovom ima još uspješnih sportaša, atletičara, tenisača i košarkaša, ali je on jedini u borilačkom sportu.

»Lako sam pomirio bavljenje sportom i učenje. To je samo pitanje dobrog planiranja. Vrhunski rezultati zahtijevaju kvalitetan odnos prema obvezama. Tjedno moram pretrčati 50 kilometara radi dobre kondicije, zatim tri puta tjedno odlazim u teretanu, a još imam i četiri treninga tehnike i taktike u Belišću. Uz sve to stignem zadovoljiti sve zahtjeve u gimnaziji«, pojašnjava Jakov koji ima jasan cilj. Naime, želi postati arheolog i to nakon studija na Oxfordu.

Njegov trener Christian Uskoković kaže: »Jakov je savršen spoj fizičkih predispozicija, marljivosti i talenta. Već sad postiže izvrsne rezultate, a nedavno je sudjelovao i na Europskom seniorskom kup natjecanju u Novom Sadu gdje je u izuzetno jakoj konkurenciji osvojio brončanu medalju. Strelovito napreduje i na nedavno održanom državnom prvenstvu je osvojio dvije zlatne medalje u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Uporan je, marljiv i jednostavno upija znanje i vještinu od nas iskusnijih«.

Uskoković kaže kako je uvjeren da će Mlinarević biti spreman za nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u travnju u Novom Sadu, a zatim i na Europskom seniorskom prvenstvu u Zagrebu u svibnju. Šesnaestogodišnjak je pun samopouzdanja, o obvezama i planovima govori s uvjerenjem da će biti i ostvareni, a njegovi dosadašnji uspjesi u školovanju i u sportu dovoljno su jamstvo da će tako i biti. (zg-magazin)