“Osjećaj kad nekome spasite život ne može se ni sa čime mjeriti”

“Osjećaj kad nekome spasite život ne može se ni sa čime mjeriti”

(Foto: © Hrvatski sabor)

Jandroković primio dobitnike nagrade „Ponos Hrvatske”

“U hrvatskom javnom prostoru dominiraju druge stvari – ono što je negativno, loše, banalno, materijalno, glamurozno, a zaboravljaju se prave vrijednosti”, kazao je predsjednik Sabora / “Osjećaj kad nekome spasite život je nešto što se s ničim ne može mjeriti“, istaknuo je hrabri riječki vatrogasac Dino Škamo za ZG-magazin

Ivana Vranješ

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je primio 25 dobitnika nagrade za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu „Ponos Hrvatske“.

Riječ je o ljudima koji su pravi primjer svojoj sredini i hrvatskom društvu, jer su svojim djelima pokazali plemenitost i ljudskost prema drugima.

Jandroković izrazio kako mu je zadovoljstvo i čast što po drugi put prima dobitnike nagrade “Ponos Hrvatske” te je u ime svih saborskih zastupnika iskazao duboko poštovanje prema njihovim učinjenim djelima.

„Pokazali ste plemenitost, ljudskost, dobrotu, brigu za drugog, spremnost da se žrtvujete za drugog i to je ono što vas povezuje. Nema većih vrlina i većih stvari za čovjeka kada se žrtvuje za druge, kada smisao svog postojanja nađe u ljubavi prema drugom i pomoći za drugog“, istaknuo je Jandroković. Dodao je kako mu je drago što se danas slavi njihova dobrota jer, ne samo u Hrvatskom saboru, nego i u hrvatskom javnom prostoru dominiraju druge stvari – ono što je negativno, loše, banalno, materijalno, glamurozno, a zaboravljaju se prave vrijednosti.

„Danas postavljamo i pitanje što je smisao našeg života, je li to ono što živimo iz dana u dan ili ono što ste učinili i činite kroz svoj život. Vaši životi imaju smisao. Šaljete jednu poruku sunarodnjacima i cijeloj zemlji da se može drugačije, bolje, da se isplati pronaći smisao u pomaganju u žrtvovanju za druge“, poručio je Jandroković.

Udomili napuštenu djecu

Dobitnik nagrade je i vatrogasac Dino Škamo koji je u Rijeci na Pećinama za vrijeme tradicionalnog novogodišnjeg kupanja 1. siječnja 2018. godine iz mora spasio dva kupača, a dvojca su se nažalost utopila.

„Ova nagrada je lijepa stvar, potvrda da je to što radim dobro. To mi je poticaj za daljnji rad, ali je i velika odgovornost“, rekao je za ZG-magazin hrabri vatrogasac. Dodao je da mu je kroz glavu prolazilo kolikom se riziku i opasnosti izlaže, ali u tom trenutku čovjek može učiniti samo dvije stvari, nešto napraviti kako bi spasio nekog ili se povući.

„Odabrao sam ovo prvo i sve je dobro prošlo za mene i moju vatrogasnu ekipu. Nadam se da će tako biti u buduće. Svakako bih ponovno učinio isto. Nije mi prva intervencija u kojoj sam spašavao živote. Osjećaj kad nekome spasite život je nešto što se s ničim ne može mjeriti. Teško je opisati taj osjećaj zadovoljstva“, istaknuo je Škamo.

Bračni par Ankica i Rade Bulić iz Ogulina udomili su troje djece, a imaju i dvoje biološke djece.

„Udomili smo dva brata i sestru. Slučajno smo se na to odlučili. Čuli smo za tu djecu da su bez roditeljske skrbi, završila su u bolnici i majka ih je napustila, a otac je bio bolestan. Kad sam vidjela tu djecu odmah sam rekla da ćemo ih uzeti i kod nas su već 19 godina. Oni žive kao da su naša djeca. Djevojčica je kad je napunila 18 godina uzela i naše prezime u znak zahvalnosti“, ispričala je Ankica Bulić. Naglasila je kako bi to ponovno učinili i smatra da svatko tko ima uvjeta treba udomiti tuđu djecu, ne iz interesa, nego isključivo iz ljubavi.

Već 50 godina pomaže oboljelima

Dvoje ronilaca s otoka Brača Matej Barhanović i Matej Lisičar spaili su 24. rujna dvoje surfera iz podivljalog mora.

„Bila je velika bura, neko vrijeme smo promatrali situaciju i kada smo vidjeli da nitko neće spasiti nesretne ljude, odlučili smo mi to učiniti. Koristili smo brod za onjenje kako bi ih doveli na obalu“, ispričao je Matej Lisičar. Naglasio je kako je bilo opasno i riskantno spasiti surfere, od kojih je jedan bo Čeh, a drugi s Brača, ali se u tom trenutku ne razmišlja da se čovjek izlaže opasnosti.

„Nagrada nam je jedno priznanje da smo napravili nešto dobro“, rekao je Lisičar.

Njegov kolega Matej Barhanović je izrazio žaljenje što nisu uspjeli spasiti i mladu Meksikanku.

„Drago nam je da netko cijeni to što smo učinili i voljeli bi da svatko reagira kao i mi”, istaknuo je Barhanović.

Magistar stomatologije iz Slavonskog Broda Zdravko Janč već je 50 godina volonter u Hrvatskoj ligi protiv raka i pomaže oboljelima.

„Svako priznanje za rad dobro dođe. Veseli čovjeka da netko vrednuje što je do sada radio. Tijekom 50 godina svojim sam znanjem i umijećem pomogao onima koji su bolesni, kao i da ljudi shvate da izbjegavaju stvari štetne za svoje zdravlje. Tih 50 godina su mi brzo prošle i dok god budem mogao radit ću za Ligu”, rekao je Janč. Spomeno je da se organiziraju predavanja po školama o štetnom utjecaju duhana, alkohola. Liga je za samo dva mjeseca skupila 4 milijuna kuna za kupnju medicinske opreme. Liga je osnovala i tri udruge za žene operirane od raka dojke, od raka debeleg crijeva te od raka glasnica i grla. Također, Hrvatska liga protiv raka iz Slavonskog Broda je opremila i stan za roditelje oboljele djece koja se liječe u Zagrebu.

Ovogodišnja dodjela nagrade, 14. po redu, održat će se 1. veljače u zagrebačkom Plaza Event Centru, uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji s početkom u 20 sati na Drugom programu. Dodjelu nagrade „Ponos Hrvatske“ organiziraju dnevni list 24 sata i udruga „Ponos Hrvatske“.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni