Osigurano financiranje za 70 pomoćnika u nastavi u školama Zagrebačke županije

Osigurano financiranje za 70 pomoćnika u nastavi u školama Zagrebačke županije

Cilj projekta Prsten potpore je osigurati stručnu potporu učenicima s teškoćama u razvoju putem angažiranja pomoćnika u nastavi, radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika

U 28 osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije angažirano je 70 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi koji u školskoj godini 2015/2016 pomažu u radu 80 učenika s teškoćama u razvoju, rečeno je danas na početnoj konferenciji EU projekta Prsten potpore koji omogućuje socijalnu uključenost i integraciju učenika u redovit obrazovni sustav.

Projekt se provodi od 4. rujna 2015. do 3. rujna 2016., a njegova ukupna vrijednost iznosi 2.782.515 kuna. Od spomenutog iznosa 2.125.000 kuna osigurava Europski socijalni fond u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., iz proračuna Republike Hrvatske osigurava se 375.000 kuna, a iz proračuna Zagrebačke županije preostalih 282.515 kuna, odnosno 10 posto ukupne vrijednosti projekta.

Prema riječima voditeljice tima za provođenje projekta Prsten potpore Ivančice Prugovečki provedba projektnih aktivnosti teče prema planu. »Kandidati koji su temeljem javnog poziva odabrani kao pomoćnici u nastavi prošli program osposobljavanja. Aktivirali smo i web stranicu projekta, a očekuje nas tiskanje promotivnih materijala«, pojasnila je Prugovečki istaknuvši kako se iz svakodnevne komunikacije sa školama može zaključiti da su djeca i njihovi roditelji te sami pomoćnici zadovoljni postignutim rezultatima u prvom kvartalu provođenja projekta.

»Izuzetno važan projekt za Žuapniju«

Inače, cilj projekta Prsten potpore je osigurati stručnu potporu učenicima s teškoćama u razvoju putem angažiranja pomoćnika u nastavi, radi postizanja boljih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja učenika. Također, projektom se želi ojačati stručni kapacitet pomoćnika u nastavi radi njihovog boljeg pozicioniranja na tržištu rada, a očekuje se i da će podići svijest javnosti o pravima i mogućnostima obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju na području Zagrebačke županije.

Početnoj konferenciji nazočilo je i nekoliko ravnatelja škola koji sudjeluju u projektu, koordinatori, pomoćnici i učenici.

»U našoj školi imamo dva pomoćnika u nastavi koje smo pomno birali te sada imamo stručnu pomoć koju su roditelji spremno i sa zahvalnošću prihvatili«, izjavila je Branka Dananić, ravnateljica OŠ Ksaver Šandor Đalski u Donjoj Zelini, dok je pomoćnica u nastavi u OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela Josipa Jurić naglasila: »Jako je bitno da djeca osjete našu iskrenost i da budemo s njima pravi prijatelji. Tada dijete postiže najbolje rezultate«.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević naglasivši kako je ovo izuzetno važan projekt za cijelu Županiju. »Svjesni smo da je ovim projektom zadovoljeno 70 posto potreba za pomoćnicima stoga ćemo i dalje poduzimati sve potrebne radnje kako bi svi učenici s teškoćama u razvoju županijskih osnovnih i srednjih škola imali uvjete za kvalitetno obrazovanje«, poručio je Vujević. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni