OSCE: HRT i Agencija za elektroničke medije moraju biti neovisni

OSCE: HRT i Agencija za elektroničke medije moraju biti neovisni

Predstavnica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) za slobodu medija Dunja Mijatović nedavno je izrazila zabrinutost zbog iznenadnog prijedloga hrvatske Vlade Saboru da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća za elektroničke medije.

“Neovisnost regulatora elektroničkih medija je neophodna za očuvanje pluralizma i slobode medija“, rekla je Mijatović. “Smjena članova Vijeća može se tumačiti samo kao politički pritisak na Agenciju i njenu neovisnost u odlučivanju“, dodala je.

Mijatović napominje da je početkom godine Agencija bila izložena političkom pritisku nakon odluke da se televiziji Z1 oduzme koncesija na tri dana zbog govora mržnje i poticanja panike i nelagode u javnosti. Mijatović je zabrinuta i zbog činjenice da je današnji prijedlog za smjenom Vijeća uslijedio samo nekoliko dana nakon također iznenadne odluke Sabora o smjeni glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana.

„Potezi hrvatske vlade daju nam povoda za ozbiljnu zabrinutost zbog cjelokupne situacije i slobode medija u zemlji”, rekla je Mijatović. “Pozivam hrvatsku vladu da poduzme hitne mjere u cilju zaustavljanja ovog trenda i da učini sve da sačuva nezavisnost javnog servisa i regulatora”, poručila je. Isto tako i Europska komisija poručila je kako smatra neovisnost regulatornih tijela vrlo važnom za slobodu medija, stoga pozorno prati razvoj događaja oko Vijeća za elektroničke medije i razmatra mogućnost uvođenja obaveze neovisnosti regulatora, poručili su iz Komisije nakon upita hrvatskih medija. (hnd)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni