Orwell 2021.

Orwell 2021.

Pomalo satirični roman Predah (eng. Coming Up for Air) Georgea Orwella iz 1939. prati sredovječnog prodavača osiguranja dok pokušava evocirati idilične osjećaje djetinjstva. Međutim, ubrzo shvaća da je Engleska iz prošlosti zauvijek nestala, odnesena novim apatičnim potrošačkim društvom. Štoviše, napetosti se povećavaju kako se autoritarne stranke penju na vlast, a Orwell sa slutnjom vidi da je na pomolu još jedan globalni sukob.

G. Orwell snimljen 1940. godine (Fotografija je naknadno obojena digitalnim postupkom)

I u ovoj, sedmoj po redu Orwellovoj knjizi, mediji pod državnom kontrolom koriste ‘novogovor’ i druge jezične trikove za širenje svoje propagande. U eseju Politika i engleski (1946.) jezik Orwell objašnjava kako je “politicki jezik osmišljen tako da laži zvuče istinito, a ubojstvo poštovanja vrijedno, te kako bi se običnom vjetru dao dojam čvrstoće.” Ili, kako se izrazio u 1984.: “Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.”

Izraz Big Brother (Veliki brat) potječe upravo od G. Orwella, a od njegovog je pseudonima iskovan i pridjev „orvelijanski“ za pojave u kojima država nastoji kontrolirati svoje državljane. U romanu se ne pojavljuje neposredno, nego tek kao simbol svemoćne vlasti. Fraza “Veliki brat” ušla je u mnoge rječnike kao sinonim za suvremenu tehnologiju koja je u potpunosti uklonila mogućnost da građani očuvaju svoju privatnost. Više na https://zg-magazin.com.hr/1984-orwellov-prirucnik-za-manipulaciju-masama/

Umjesto zaključka:

Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni