Orlovac – Deinstitucionalizacija na hrvatski način

Orlovac – Deinstitucionalizacija na hrvatski način

Ministarstvo socijalne politike i mladih je u svibnju potpisalo Sporazum o suradnji sa Institutom Otvoreno društvo iz Budimpešte vrijedan 3,5 milijuna dolara kojim se financira projekt intenzivnog procesa transformacije i deinstuticionalizacije Centra za rehabilitaciju Zagreb i Centra za rehabilitaciju Stančić

Roditelji traže od Ministarstva da u deinstitucionalizaciju uključe nove korisnike, a njihovu djecu ostave u smještaju na Orlovcu. Najavili su kako će se za to boriti svim raspoloživim sredstvima i žale da naši mediji nisu zainteresirani za sudbinu njihove djece

Na prošlotjednom Okruglom stolu HSLS-a na temu Deinstitucionalizacija na hrvatski način – Centar za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Orlovac, koji je vodila Dorica Nikolić, raspravljalo se o načinu kako se ona provodi.

Ministarstvo socijalne politike i mladih je u svibnju potpisalo Sporazum o suradnji sa Institutom Otvoreno društvo iz Budimpešte vrijedan 3,5 milijuna dolara kojim se financira projekt intenzivnog procesa transformacije i deinstuticionalizacije Centra za rehabilitaciju Zagreb i Centra za rehabilitaciju Stančić. HSLS-ovci ističu kako se tim projektom treba izmjestiti 440 korisnika iz obje ustanove u stanove. Podružnice Centra za rehabilitaciju Zagreb Paunovac i Orlovac, ne bi time više imale smještajne kapacitete, već bi imale samo dnevni centar, a Sloboština II smještajni kapacitet.

Podružnica Paunovac gdje su bili smješteni korisnici mlađe dobi je izmještena i korisnici su u stanovima na području Zagreba. Sada je na redu izmještavanje korisnika Orlovca a tome se, prema navodima HSLS-ovaca protive roditelji i skrbnici korisnika.

HSLS-ovci su pitali roditelje zašto se protive a oni su u svojim izlaganjima ustvrdili slijedeće:

–              razočarani su da se nitko od mjerodavnih nije odazvao Okruglom stolu,

–              zadovoljni su smještajem svoje djece u Orlovcu,

–              smatraju da su njihova djeca starije populacije 40 godina i više i da im izmještanje šteti a s tim se slaže i struka (psihijatri i defektolozi),

–              tvrde da se na njih vrši pritisak i da način kojim se provodi deinstitucionalizacija, je nasilan, neorganiziran i bez dovoljno stručnog osoblja. Edukacija nestručnog osoblja (čistačice, šoferi, kuharice, domari…) vrši se na brzinu i preskupa je za kvalitetu koja se dobiva,

–              roditeljima se ne daje pravo izbora, prijeti im se izbacivanjem djece iz sustava.

Roditelji bez odgovora

Roditelji su do sada obratili na adrese raznih i institucija,  pa i medijima ali nisu dobili nikakve konkretne odgovore. Centrima za rehabilitaciju Zagreb i Stančić smanjuje se osoblje kako bi mogli provoditi deinstitucionalizaciju tj. transformaciju centara umjesto da za deinstitucionalizaciju koriste novo osoblje. Naglašavaju da način provedbe deinstitucionalizacije kako se to radi u Hrvatskoj ne postoji nigdje u Europi. Posjetili su i Austriju i upoznali se sa oblicima smještaja u toj zemlji.

Oni nisu protiv deinstitucionalizacije i inkluzije ali ona se ne može provoditi nasilno, bez prava roditelja na izbor, bez dogovora s roditeljima. Smatraju da u proces deinstitucionalizacije kao roditelji moraju biti uključeni od trenutka kada počinje socijalna usluga te da ih Ministarstvo mora uvažavati kao partnere, a ne podanike, što im jamči i Memorandum o socijalnom uključivanju koji je RH 2007. godine potpisala s Europskom komisijom.

Traže od Ministarstva da u deinstitucionalizaciju  uključe nove korisnike, a njihovu djecu ostave u smještaju na Orlovcu. Najavili su kako će se za to boriti svim raspoloživim sredstvima i žale da naši mediji nisu zainteresirani za sudbinu njihove djece.

Sudionici okruglog stola bili su:

•             roditelji i skrbnici štićenika doma Orlovac

•             Zorana Bujas Petković, psihijatrica

•             članice Udruge roditelja Oaza

•             predstavnica Hrvatske udruge za mentalnu retardaciju Ivana Mance

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni