Orešković: “Ovakva obnova koristi samo korumpiranim političarima”

Orešković: “Ovakva obnova koristi samo korumpiranim političarima”

»Koliko je zgrada obnovljeno u metropoli na temelju ovog zakona? Ne samo da nisu obnovljene, već građani ne mogu biti sigurni ni dok šeću gradom«, konstatirala je Orešković

Proširenje postojećeg Zakona o obnovi ne može omogućiti brzu i kvalitetnu obnovu zgrada oštećenih na potresom pogođenom području, budući da on ne funkcionira niti u Zagrebu. Poručila je to danas supredsjednica Centra, saborska zastupnica Dalija Orešković. Podsjetila je da je od zagrebačkog potresa prošlo deset mjeseci, a još uvijek nije ustrojen Fond za obnovu, dok nijedna nekretnina nije obnovljena.

»Koliko je zgrada obnovljeno u metropoli na temelju ovog zakona? Ne samo da nisu obnovljene, već građani ne mogu biti sigurni ni dok šeću gradom«, konstatirala je Orešković. Dodala je kako bi bilo za očekivati da građani shvate da je Zakon o obnovi jedna velika i štetna farsa. No, Orešković ističe kako Vlada ne pomišlja da osmisli bolje rješenje, već predlaže da se nadležnost tog zakona prošiti i na područje Sisačko – moslavačke i Karlovačke županije.

Tvrdi kako je spomenuti zakon dugoročno jako štetan, a HDZ-u služi isključivo za zavaravanje građana.

»Model obnove kojeg ovaj zakon predviđa dobar je za koruptivne političare koji će namještati poslove i javne natječaje, ali ne i za sve one kojima treba pomoć i siguran krov nad glavom«, smatra saborska zastupnica.

Prema modelu kojeg predlaže Centar, država ne bi trebala provoditi javne natječaje niti sklapati ugovore s izvođačima, već propisati razinu protupotresne obnove koju svaka zgrada mora imati. Također i ujete za ostvarivanje iznosa sufinanciranja koji moraju uvažavati imovinski cenzus, postotak oštećenja i podatak radi li se o kulturnom dobru. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni