Orešković: Ni danima nakon potresa ne zna se tko upravlja situacijom

Orešković: Ni danima nakon potresa ne zna se tko upravlja situacijom

(Foto: MORH / T. Brandt)

Sa svih strana stižu šleperi različite pomoći koja teško pronalazi put do onih kojima je potrebna jer nema razmjene informacija niti usmjeravanja od strane nadležnih službi, kaže saborska zastupnica

»Uputa Ravnateljstva civilne zaštite da osobe stradale u potresu podnesu pisani zahtjev za pomoć putem e-maila izazvala je opravdani bijes javnosti. No, puno veći bijes trebalo bi usmjeriti na Vladu RH«, poručila je u nedjelju supredsjednica Centra Dalija Orešković.

Pojasnila je da je Vlada nakon potresa bila dužna proglasiti katastrofu te formirati Stožer civilne zaštite putem kojeg bi rukovodila i koordinirala sustavom civilne zaštite.

»Umjesto toga, Vlada i peti dan nakon potresa ignorira kaos koji je nastao na terenu na stradalim područjima. Peti dan od potresa javnost ne zna tko upravlja situacijom«, rekla je Orešković.

Ističe kako su u pogođena mjesta samoinicijativno krenuli brojni građani. Sa svih strana stižu šleperi različite pomoći koja teško pronalazi put do onih kojima je potrebna jer nema razmjene informacija niti usmjeravanja od strane nadležnih službi. »Organizacija je zakazala, a državna se vlast ponaša kao da je nije briga«, kaže saborska zastupnica.

Državna pomoć stigla posljednja

Kako je dodala, strane države i vlade, osim donacija u novcu, donirale su i druga prijeko potrebna sredstva, od kontejnera za privremeni smještaj do opreme i lijekova. No raznu robu nema tko zaprimiti i razvrstati. Mnogi su noći proveli na otvorenom, dok je resorni ministar smišljao kako će obrazložiti što se dogodilo s robnim zalihama RH, kaže.

Podsjeća da je sukladno Zakonu, a tim više što nas je na to podsjetio nedavni potres u Zagrebu, Vlada morala imati pripremljen plan djelovanja u slučaju novog jačeg potresa na bilo kojem području unutar Hrvatske. Uz to i standardne operativne postupke i komunikacijske protokole.

Osim činjenice da državne pomoći nije bilo ili je stigla zadnja, smatra kako poziv Ravnateljstva civilne zaštite da im se ljudi kojima je potreban kontejner jave e-mailom, razotkriva do koje mjere je nekompetentna i nesposobna uprava koju aktualna vlast vodi.

»Polazeći od toga što bi zapravo Stožer civilne zaštite trebao po Zakonu raditi u slučajevima velike katastrofe kao što je ova izazvana potresom, jasno je zašto Stožer civilne zaštite koji nas je svakodnevno na beskonačnim press konferencijama izvještavao o broju zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, odjednom danima šuti«, zaključuje Orešković. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni