Orešković najavio aktiviranje vojne imovine u turističke svrhe

Orešković najavio aktiviranje vojne imovine u turističke svrhe

(Foto: Hina)

“Prošle smo godine od turizma zaradili više od 8 milijardi eura samo od stranih turista. Vjerujem da su tome pridonijele lanjske investicije od pola milijarde eura koje će ove godine u turizmu biti 40 posto više”, naglasio je premijer

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je na otvaranju konferencije Adria Hotel Forum, istaknuo kako ove godine očekuje još veće zanimanje za investiranje u turizam kao najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva. Ipak, dodao je kako je za konkuriranje na međunarodnom tržištu potrebno kontinuirano pratiti trendove, osluškivati potrebe tržišta i pravovremeno mu se prilagođavati jer se tržište i potrebe turista neprestano mijenjaju.

Forum je okupio oko 300 domaćih i stranih sudionika, većinom hotelijera i investitora, kojima je premijer poručio da su investicije u gospodarstvo, pa tako i turizam, strateška odrednica Vlade te da su najvažnije one koje stvaraju dodanu vrijednost u kombinaciji s kompatibilnim djelatnostima.

“Prošle smo godine od turizma zaradili više od 8 milijardi eura samo od stranih turista. Vjerujem da su tome pridonijele lanjske investicije od pola milijarde eura koje će ove godine u turizmu biti 40 posto više”, naglasio je Orešković dodajući da je u važno raditi na inovacijama.

“Jedan od temelja razvoja Hrvatske i njenog gospodarstva su zasigurno investicije, posebno one koje stvaraju dodatnu vrijednost u privlačenju i povezivanju s komparativnim djelatnostima”, rekao je predsjednik Vlade ističući da turizam čini 20 % ukupnog BDP-a.

Najavio je da će Vlada u sektoru turizma raditi na aktiviranju bivše vojne imovine i poticanju greenfield investicija kao i da će pokretač promjena biti povećanje poslovne konkurentnosti i ulaganja iz EU fondova.

“Turizam nam je vrlo važan, već imamo pet strateških projekata koji su pokrenuti, među kojima zračnu luku Mali Lošinj, Hotel Park u Rovinju, Costabela u Rijeci i druge te vjerujem da će sve to i drugo pojačati zanimanje investitora”, poručio je Orešković koji je sudionike pozdravio i na engleskom kazavši da su mu kolege s bivšeg posla iz cijelog svijeta, govorili da je Hrvatska predivna zemlja.

Predsjednik Vlade istaknuo je da ovaj Forum služi kako bismo čuli iskustva drugih, te da želimo učiti od boljih kako bismo postigli gospodarski rast, veću konkurentnost te poboljšali kvalitetu života u našoj domovini. Pokretači transformacija će sigurno biti povećanje poslovne konkurentnosti i ulaganja iz fondova Europske unije, između ostalog i u turizam.

S premijerom se složio ministar turizma Anton Kliman koji je također ocijenio kako je hotelijerstvo vrlo bitan segment turizma te je cilj podići njegov udjel do 2020. u ukupnim smještajnim kapacitetima.

“Do 2020. godine (…) predviđeno je 2,2 milijarde eura ulaganja u turizam, odnosno u 20 tisuća novih soba te vjerujem da smo na putu da se to i ostvari, jer se već ove godine ulaganja penju na 670 milijuna eura, većinom u hotele”, kazao je Kliman.

On smatra da treba ojačati ulogu HBOR-a, do kraja privatizirati državna poduzeća i riješiti problem turističkog zemljišta.

O potrebi suradnje na svim razinama u turizmu govorio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kao pokrovitelj Forume te ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović koji je istaknuo da mediteranske zemlje imaju veliku šansu za daljnji razvoj turizma.

Milan Bandić je istaknuo imperativ kvalitetne suradnje na svim razinama kao okidač turističkog, pa tako i gospodarskog razvitka. “Grad Zagreb bilježi rekordnu rast noćenja i turističkih posjeta, po tom smo pitanju prvi u Hrvatskoj, a očekujemo jačanje ovog trenda u budućnosti”, rekao je gradonačelnik te najavio dva bitna strateška projekta za Grad, koja su izvan granica metropole, a koja će se na forumu predstaviti sudionicima. Riječ je o turističkim odredištima Savudrija i Duga Uvala u Istri, koji su trenutno u vlasništvu Zagrebačkog Holdinga i kojima upravlja podružnica Vladimir Nadzor.

Predsjednik Hrvatske hotelijerske udruge Kristijan Šustar napomenuo je da du smanjenje stope PDV-a u turizmu i jačanje investicijske klime među temeljnim pitanjima koje Vlada treba riješiti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni