Orašar – najljepša božićna bajka

Orašar – najljepša božićna bajka

(Naslovna fotografija: Balet “Orašar”, teatar.hr)

U Muzeju za umjetnost i obrt 27. studenoga otvara se nova velika izložba “Orašar – najljepša božićna bajka”. Izložbu će biti moguće pogledati sve do 26. veljače 2017.

Riječ je o jedinstvenoj izložbi koja otkriva raskošan svijet scenografije i kostima vodećih europskih kazališnih kuća. Izložbom se obilježava 85 godina od prve integralne izvedbe “Orašara” na sceni zagrebačkog HNK, za koji je koreografiju i režiju potpisala ruska balerina i pedagoginja Margareta Froman.

Izložba “Orašar – najljepša božićna bajka” donosi slojevito koncipiranu priču o slavnoj povijesti planetarno popularnog baleta, počevši od njegove praizvedbe sve do današnjih dana. Autorski trojac ovog velikog izložbenog projekta čine Vesna Ledić (autorica ideje i voditeljica projekta), dr. sc. Arijana Koprčina (autorica i kustosica izložbe) i Saša Šekoranja (autor postava izložbe), u suradnji s brojnim muzejskim djelatnicima i vanjskim stručnim suradnicima.

Zahvaljujući partnerstvu gradova prijatelja Zagreba i Sankt Peterburga, ostvarena je odlična suradnja zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt s Državnim muzejom za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, koji je ovom prigodom iz svoje bogate riznice prvi put jednoj inozemnoj instituciji posudio nadasve dragocjene artefakte sa sanktpeterburške praizvedbe baleta Orašar (originalni scenografski kartoni, skice za kostime, fotografije i nekoliko također izvornih kostima).

Jednako je značajna i posudba koju je MUO dobio iz Zaklade milanskog Teatro alla Scala. Posebnost tih milanskih kostima iz 1967. godine leži u činjenici da su specijalno kreirani za Scalinu ambicioznu produkciju Orašara, koji je tom prigodom prvi put zaživio u koreografiji znamenitog ruskog baletana Rudolfa Njurejeva.

Između ostalog, izložba donosi i povijesni prikaz izvedaba baleta “Orašar”, koje su odreda ostvarene na sceni zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, na kojoj je 1923. godine “Orašar” prvi put izveden pod svojim izvornim ruskim nazivom “Ščelkunščik”.

U muzeju će biti izložen i velik broj lutaka orašara iz privatnih kolekcija. Za najmlađe će biti postavljena drvena kućica u atriju muzeja, bogat program kreativnih likovnih radionica, kao i dječja modna revija. Za odrasle, muzej još nudi stručna vodstva i predavanja o povijesti hrvatskog baleta i kazališnoj kostimografiji.

(Zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni