Oprez, žabe na cesti!

Oprez, žabe na cesti!

Kada dijete pokaže inicijativu

(Foto: Saša Zavrtnik)

Županijska uprava za ceste je podržala inicijativu devetogodišnje Tashe i dala izraditi znak opreza za žabe na dionici ceste gdje su ovi vodozemci najviše prisutni

Iz godine u godinu susrećemo se istom pojavom, pa i potencijalnim problemom. Naime, na cesti prema našem selu, između Korenjaka i Brodarovca, u ovo doba stradavaju žabe.

One sele, budeći se iz zimskog mirovanja, k mjestu parenja i polaganja jajašaca što je svake godine u ranoproljetno vrijeme potpuno prirodna pojava. Često ih se može vidjeti kako ženke već na sebi nose manjeg mužjaka. Pritom ih deseci pa nekad i stotine završe pod kotačima automobila.

Naše dijete od devet i pol godina, Tasha, koja voli životinje baš poput žaba, riba, ali i konja, krava i pasa, bila je pogođena prizorom zgaženih žaba i rekla kako će ona na papiru nacrtati znak koji bi se na drvenom štapu postavio uz cestu i upozoravao ljude da paze na žabe. Pošto to na vjetru i kiši nažalost ne bi bilo duže održivo, a pod dojmom njezine iskrene brige za stradavanje životinja i uistinu dobrog prijedloga, došao sam na ideju da se postavi pravi prometni znak.

Žabe su vrijedni organizmi u ekosustavu

Na taj bi se način ukazalo vozačima motornih vozila na pažnju spram ovih vodozemaca kao što je to slučaj primjerice u Zagrebu. Poslana je zamolba s idejom i djetetovim prijedlogom Općini koja ju je proslijedila Županijskoj upravi za ceste i evo odgovora. Odmah su nam izašli u susret, podržali inicijativu, dali izraditi i postavili znak opreza za žabe na dionici županijske ceste gdje su one najviše prisutne.

(*Žabe su na fotografiji uvećane / Foto: Saša Zavrtnik)

Nadamo se da će to u određenoj mjeri usporiti vozila koja na tom ravnom dijelu ionako često projure nedozvoljenom brzinom. Vjerujem da je ovo konkretno djelovanje i pomaganje podiglo moral i dalo vjetar u leđa malenoj djevojčici koja je samostalno prepoznala problem u okolišu i za njega ponudila rješenje. Također je očima djeteta dalo pozitivno svjetlo u zaštiti prirode jer se pokazalo da ju se sluša i da se ipak nešto može promijeniti na bolje.

Žabe su vrijedni organizmi u ekosustavu, hrane se mnogobrojnim kukcima i ličinkama, i one su biološki pokazatelji onečišćenja odnosno zdravlja našeg neposrednog vodenog okoliša. Stoga ih se na ovaj način pokušava zaštiti i smanjiti broj jedinki koje vođene svojim biološkim nagonom nikad ne dospiju na drugu stranu.

Saša Zavrtnik, dr.med.vet.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni