OPREZ: U optjecaju krivotvorene novčanice od 500 kuna

OPREZ: U optjecaju krivotvorene novčanice od 500 kuna

(Foto: Ilustracija)

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke unazad nekoliko tjedana utvrđeno je kako su se pojavile krivotvorene novčanice u apoenu od 500 kuna, javljaju iz policije.

Navedene novčanice nisu jedinstven slučaj, budući da su se krivotvorine od 500 kuna pojavile i na području Međimurske i Varaždinske županije.

Iz policije upozoravaju sve građane, posebno trgovce i djelatnike novčarskih ustanova, na pojavu krivotvorenih novčanica te pozivaju sve koji posumnjaju u neispravnost novčanica da ih o tome obavijeste na broj 192 ili svoje sumnje prijave najbližoj policijskoj postaji. Spomenimo da je maslinastozelena novčanica s portretom Marka Marulića i Dioklecijanovom palačom u optjecaj puštena 30. svibnja 1994. 

Kako bi se građani i sami zaštitili te provjerili autentičnost novčanica koje prime u ruke dovoljno je slijediti upute Hrvatske narodne banke:

OSJETI! 

Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! 

Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.

TITRAJ!

Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.

PROVJERI!

Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

Provjera autentičnosti novčanice – korak po korak (HNB)

(zg-m)