Oprez – provale se dešavaju i u vrijeme blagdana

Oprez – provale se dešavaju i u vrijeme blagdana

Poznato je da provalnici provaljuju u domove kroz cijelu godinu. Česte se provale tijekom godišnjih odmora ali i u vrijeme blagdana kad su građani opušteniji i možda nisu toliko na oprezu koliko bi ustvari trebali biti.

Prema službenim policijskim podacima, na području Uprave zagrebačke u posljednja 24 sata evidentirana su 42 kaznena djela: 21 teška krađa provaljivanjem, 11 krađa, razbojništvo i devet ostalih kaznenih djela.

Iz policije stižu korisni savjeti kako da zaštitite svoj dom:

Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili rođacima, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu.

Ne ostavljajte pored kuće predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata pa se osigurajte dobrom bravom montiranom u ravnini s vratima, a ne izbočenom te i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično pa ugradite dodatnu zaštitu.

Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem.

Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti.

Nemojte razglasiti “na sva zvona” da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

Imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni