“Opremaju bolnice u drugoj državi, u koju će poslije bježati!”

“Opremaju bolnice u drugoj državi, u koju će poslije bježati!”

(Ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić / Foto: vlada.gov.hr)

Okupljeni su poručili da će nastaviti s prosvjedima. Slijedeći je zakazan za utorak, 21. kolovoza u 16 sati ispred zgrade Gradskog poglavarstva u Zaprešiću jer smatraju da za ovaj tragični događaj direktnu odgovornost snosi i Gradonačelnik Željko Turk i njegovi vijećnici koji su odbili dati 300 000 kuna za opremanje dodatnog tima hitne pomoći

Aktivistica Nove ljevice Gordana Pasanec danas je organizirala spontano okupljanje građana ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru. »Dosta nam je čekanja da se netko odluči na ‘organizirani’ prosvjed. Svi nešto čekaju. Vani se ljudi okupljaju sami, u roku sat vremena. Našim građanima trebaju pozivnice ili doček nogometaša«, kazala je Pasanec te poručila kako od ministra zdravstva Ministra Kujundžića traže da odstupi dužnosti (kao što to rade ministri u drugim zemljama) s obzirom na posvemašnje stanje u hrvatskom zdravstvu, ali i zbog posljednjeg slučaja u Zaprešiću u kojem je u nedjelju 12. kolovoza preminuo mladi Matteo Ružić (22). Mladić je umro od fatalnog napada astme jer mu nije pravodobno pružena liječnička pomoć, odnosno na teren je poslan T2 tim hitne pomoći (samo s medicinskim tehničarima, bez liječnika), dok je prvi najbliži slobodan T1 tim s liječnikom bio tek u Jastrebarskom.

»Ljuti smo što se gradski i državni novac troši bez našeg znanja na vozne parkove, besmisleno premještanje križa s Hipodroma za 200 metara na južni nasip Save, na što je potrošeno novaca u vrijednosti za pet vozila Hitne pomoći, a da ne govorimo o 39 milijuna kuna koje je Vlada Republike Hrvatske dala za sanaciju i opremanje bolnice u Bosni i Hercegovini, u Mostaru. Što smo mi, građani drugog reda!?«, zapitala se Pasanec i ustvrdila: » Opremaju bolnice u drugoj državi, u koju će poslije bježati!« Ustvrdila je kako je naše zdravstvo je u rasulu i dugovima te bi prvo trebalo srediti svoje, a onda pomagati drugima.

Okupljeni su poručili da će nastaviti s prosvjedima. Slijedeći je zakazan za utorak, 21. kolovoza u 16 sati ispred zgrade Gradskog poglavarstva u Zaprešiću jer smatraju da za ovaj tragični događaj direktnu odgovornost snosi i Gradonačelnik Željko Turk i njegovi vijećnici koji su odbili dati 300 000 kuna za opremanje dodatnog tima hitne pomoći.

Inače, pred Ministarstvom zdravlja u utorak su već prosvjedovali članovi stranke i aktivisti Slobodne Hrvatske koji su predvođeni supredsjednikom stranke Ivanom Pokupcem jajima »izrešetali« zgradu Ministarstva zbog čega su završili na ispitivanju u policiji. Iz Policijske uprave zagrebačke navode kako su »kriminalističkim istraživanjem, obavljenim razgovorima i prikupljenim informacijama utvrđeni su počinitelji (46-godišnjak, 32-godišnjak te dvije 39-godišnjakinje)«. Oni su po dovršenom istraživanju pušteni iz službenih prostorija te će protiv njih redovnim putem biti podnijeti optužni prijedlozi zbog prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok je svakom od njih izdana Naredba o određivanju mjere opreza zabrane posjećivanja zgrade Ministarstva zdravlja na udaljenosti manjoj od 50 metara u trajanju od 8 dana. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni