Opraštanje od kafića

Opraštanje od kafića

Pogledamo li situaciju s pandemijom i podatak da su Luksemburg i Hrvatska među europskim državama na vrhu prema postotku zaraženih, mogli bi reći da kafići nisu značajno pridonijeli širenju virusa

Žarko Delač

Žarko Delač

Najnovijim epidemiološkim mjerama uvedena je i u našoj državi, između ostalog, zabrana rada ugostiteljskih objekata ili popularno rečeno – kafića. Pri tome novinari su zabilježili brojne emotivne poruke i izljeve posjetitelja koji će se narednih dana morati suočiti sa zatvorenim vratima njima omiljenih mjesta za socijalno druženje. Ova informacija pokazuje našu specifičnost vezanu uz ispijanje barem jutarnje kave u brojnim kafićima ili terasama. S druge strane, takvih problema nemaju u brojnim zapadnim državama jer se tamo tijekom dana uglavnom radi, tako da i oni rijetki kafići nisu toliko profitabilni kao kod nas.

No pogledamo li situaciju s pandemijom i podatak da su Luksemburg i Hrvatska među europskim državama na vrhu prema postotku zaraženih, mogli bi reći da kafići nisu značajno pridonijeli širenju virusa. Naime, u Luksemburgu ih gotovo i nema, socijalne veze su im na vrlo niskom nivou, ali poštivanje mjera i odluka koje se donose su na daleko višoj razini nego kod nas. Uzimajući ove činjenice u obzir teško je sagledati učinkovitost raznoraznih poteza koji se provode s ciljem suzbijanja pandemije ne samo kod nas nego i u čitavom svijetu.

Svatko ima svoje argumente

Sigurno je samo da ima nebrojeno faktora koji utječu na širenje i djelovanje virusa u ljudskom organizmu, ali s velikim pouzdanjem možemo predvidjeti da će on i nestati. Hoće li tome pridonijeti cjepivo i stvaranje kolektivnog imuniteta ili kao u brojnim slučajevima kroz povijest prirodni ili Božji zakoni mogu se samo voditi rasprave. Svatko će iz svojeg kuta gledišta izvlačiti argumente i protuargumente koji mu odgovaraju, kao što se to svakodnevno radi na brojnim drugim ljudskim područjima.

Pri tome, kao i u brojnim sličnim razmimoilaženjima ne smijemo smetnuti s uma poštivanje drugoga i drugačijeg mišljenja, solidarnost i empatiju kao i međusobno razumijevanje i toleranciju. Ako ćemo se držati ovih univerzalnih ljudskih vrednota borbu s virusom dobit ćemo prije i s manje ljudskih žrtava. Istodobno, lakše ćemo dočekati dan kada ćemo ponovno moći pohoditi kafiće, družiti se na svadbama, bezbrižno voziti u javnom prijevozu ili kupovati u trgovačkim centrima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni