Oppenheim: Bandiću neću braniti ulazak u Arenu, ali dugovi su ostali

Oppenheim: Bandiću neću braniti ulazak u Arenu, ali dugovi su ostali

»Prema informacijama koje smo maloprije dobili, Zagrebački holding je spreman podmiriti dugovanje s naslova depozita u iznosu od 25 milijuna kuna«, navode u Ingri iz koje su Kaubojima zaželjeli puno uspjeha na predstojećem Europskom prvenstvu

»Gospodin Igor Oppenheim (predsjednik Uprave Ingre d.d.) se ne osjeća pozvanim da bilo kome brani ulaz u Arenu Zagreb, a najmanje gradonačelniku g. Bandiću. Zadatak Laništa, odnosno Ingre je osigurati tehničku i sigurnosnu pripremu dvorane u svakom trenutku, što kontinuirano i čini. Arena Zagreb je u svakom trenutku spremna za prihvat sportaša i navijača«, poručili su u četvrtak iz zagrebačke graditeljske tvrtke nakon konferencije za novinare koju je sazvao gradonačelnik Milan Bandić, a na kojoj je pozvao Oppenheima neka mu samo pokuša zabraniti ulazak u Arenu (“Tko je Oppenheim da zatvara Arenu!?”).

Oppenheim je istog dana, nakon sastanka s predstavnicima Vlade, potvrdio da će preostala 3,3 milijuna eura bit uplaćena u depozit, čime će dugovanja za Arenu Zagreb biti podmirena.

Naime, Zagrebački holding je 2009. uplatio 65. milijuna depozita za zakup. No Vlada RH 2011. nije platila svoj udio i Laništu d.o.o. (tvrtki kćeri Ingre d. d.) je trebalo 17,5 milijuna kuna za ratu kod austrijske banke BSK.

Sporazumom o zajedničkom financiranju zakupa, uplatu depozita preuzeo je Holding. Grad je u jučerašnjem priopćenju stoga pozvao Lanište da zatraži od Holdinga da u roku od 8 dana nadoplati depozit na puni iznos ili može s njim raskinuti ugovor u roku od 30 dana. Ingra je u predstečajnoj nagodbi i ide u stečaj ako bude blokirana još desetak dana, navodi HRT.

U Ingri navode kako gradonačelnik Milan Bandić spominje postojeći depozit od 6,5 milijuna eura, koji je apsolutno točan, ali napominju da je »prešućen drugi dio«. A riječ je o odredbi Ugovora o zakupu: »Do dana konačnog dovršenja, Zakupnik će dati Zakupodavcu depozit u iznosu koji odgovara 12-mjesečnoj Zakupnini, uvećanoj za iznos pripadajućeg PDV-a. (…) Ukoliko u bilo kojem trenutku Zakupnik ne učini bilo koje dužno plaćanje, Zakupodavac će iskoristiti sredstva iz depozita. (…) Zakupnik će vratiti u prvobitno stanje depozit do njegovog punog iznosa u roku od 2 tjedna.«

U lipnju 2009. godine uplaćen je depozit od strane Zagrebačkog holdinga u iznosu jednogodišnje zakupnine od 8,8 milijuna eura, no uslijed neplaćanje ugovorne rate zakupa, iskorištena su sredstva iz depozita u iznosu od 2,3 milijuna eura. Sukladno Ugovoru u zakupu, depozit je morao biti dopunjen u roku od 15 dana, a u Ingri tvrde da nikada nije nadopunjen.

»Nesporno je i van svake sumnje da Lanište već 8 godina traži nadopunjavanje depozita. Uslijed povećanja stope PDV-a i indeksacije, potraživanje na ime nadopunjavanja depozita naraslo je na 3,3 milijuna eura odnosno približno 25 milijuna kuna (što ne uključuje ugovorene zatezne kamate)«, pojašanjavju.

Iz graditeljske tvrtke pozdravljaju izjavu gradonačelnika Bandića da će sve ugovorne obveze poštivati te se nadaju da će se »od sutra okrenuti nova stranica«.

Tvrde kako je u priopćenju iz Gradske uprave netočno navedeno da Lanište do sada nije tražilo nadopunu depozita, što mogu demantirati prezentacijom brojnih dopisa, zamolbi i poziva.

»Prema informacijama koje smo maloprije dobili, Zagrebački holding je spreman podmiriti dugovanje s naslova depozita u iznosu od 25 milijuna kuna«, navode u Ingri iz koje su Kaubojima zaželjeli puno uspjeha na predstojećem Europskom prvenstvu. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni