Oporbi uskraćena rasprava o radovima na Trgu žrtava fašizma

Oporbi uskraćena rasprava o radovima na Trgu žrtava fašizma

»Ovo je apsolutni presedan. Točka je na dnevni red uvrštena po redovnom postupku i nikad se nije dogodilo da kao takva bude povučena. Ako ovo izglasate otvarate vrata diktaturi Milana Bandića«, istaknuo je Tomašević (Zagreb je naš!)

Već na samom početku današnje, 14. sjednice Gradske skupštine, pri izglasavanju dnevnog reda, klubovi gradskih zastupnika Lijevog bloka i Klub GLAS- a zatražili su stanku. Razlog? Gradonačelnik Milan Bandić je zatražio da se s dnevnog reda povuče točka o radovima na Trgu žrtava fašizma te je ona unatoč protivljenju oporbe naposljetku skinuta s dnevnog reda.

»Ovo je apsolutni presedan. Točka je na dnevni red uvrštena po redovnom postupku i nikad se nije dogodilo da kao takva bude povučena. Ako ovo izglasate otvarate vrata diktaturi Milana Bandića«, istaknuo je prije izglasavanja gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!). »Nemojte to raditi jer biste se i vi mogli naći u oporbi«, upozorio je Tomašević nazočne zastupnike.

U obrazloženju razloga za traženje stanke Anka Mrak-Taritaš (GLAS) je konstatirala kako je Trg žrtava fašizma, odnosno Meštrovićev paviljon, odnosno zgrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika jedna od »memorijskih slika« koja se stvara kad se pomišlja na Zagreb.

»Radovi koji se tamo odvijaju stoga izazivaju interes građana i primjereno je da Gradska skupština o tome raspravlja. Ali ako nemamo mogućnosti da u tome sudjelujemo, nećemo o tome moći niti govoriti. To je poruka oporbi: Džabe ste krečili! i koje točke prolaze, a koje ne«, slikovita je bila Mrak-Taritaš. »Čemu onda mi tu služimo, što je naša uloga?«, zapitala je gradska zastupnica i dodala da će se, ako to prođe, takva praksa nastaviti i 2., 3. i 4. put. »Mi zastupamo interese građana Zagreba«, poručila je, konstatiravši da se gradsku opoziciju na ovaj načina pretvara u »fikus«.

Klub lijevog bloka, SDP – a i stranke Naprijed Hrvatska zatražio je da se po hitnom postupku na dnevni red uvrsti točka prema kojoj bi se gradonačelnika obavezalo da im se dostave sve preslike ugovora između Grada Zagreba i CIOS-a. Tomašević je podsjetio na već četvrti požar u tom poduzeću te prozvao gradonačelnika zbog »sumnjivih poslova« između Grada i tvrtke koju vodi Petar Pripuz.

»Neka institucije rade svoj posao, a ako znate neke nepravilnosti o gradonačelniku i njegovim suradnicima neka se to prijavi policiji!«, odvratio je vidno uzrujan Milan Bandić.

Ipak, točka je unatoč njegovoj reakciji uvrštena na dnevni red Skupštine. Sjednica je tako nastavljena s ukupno 26 točaka, od kojih prva – Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2017., nije prihvaćena. (BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni