Oporba nezadovoljna prijedlogom proračuna zbog netransparentnosti i novog zaduživanja

Oporba nezadovoljna prijedlogom proračuna zbog netransparentnosti i novog zaduživanja

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) vidi tri problema u prijedlogu proračuna, a to su nedostatak transparentnosti, novo zaduživanje, te nedostatna sredstva za potporu poduzetnicima i radnicima

Većinom glasova usvojen je zaključak o prvom čitanju prijedloga proračuna za 2016. godinu, o kojem su u utorak raspravljali zastupnici Gradske skupštine. Značajno je kako je 12 SDP-ovih zastupnika bilo protiv, dok će se drugo čitanje predstaviti na sljedećoj sjednici 22. prosinca.

„Ne možemo zaobići činjenicu da je proračun definiran poreznim reformama i odmazdom za decentralizirane funkcije. Aktualna vlast i dalje obećava reforme za porezni dohodak, besciljno se luta, a ne znam što se želi postići jer se takvim potezima ne mogu bitno riješiti makroekonomski problemi“, kazao je Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije, na početku rasprave.

„Tri prethodne Vlade su nam uzele 2,5 milijardi kuna, a zadnja 800 milijuna pod decentralizacijom. Proračun bi trebao biti 9,5 milijardi kuna, ali nemamo toliko. Zagreb ima ogromne obaveze jer smo grad i županija, a u zadnje četiri godine se nismo susreli s državom niti jednom. Ne može se voditi Zagreb bez dobre suradnje s Vladom i nadam se da će se uskoro to promijeniti“, kazao je gradonačelnik Bandić.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) vidi tri problema u prijedlogu proračuna, a to su nedostatak transparentnosti, novo zaduživanje, te nedostatna sredstva za potporu poduzetnicima i radnicima.

„Svaki prosječni zaposleni građanin Zagreba u proračun uplaćuje 20 tisuća kuna plus režije, treba imati plan kako trošiti takva sredstva i onda se tek može kvalitetno odlučivati“, naveo je Bernardić dodavši kako je u prijedlogu proračuna navedeno 200 milijuna kuna novog zaduživanja, odnosno 1000 kuna za svako kućanstvo.

Također je naglasio kako se u proračunu ne spominju projekti o kojima se inače puno priča, poput žičare, Zagrepčanke, Gredelja… Osvrnuo se i na slabo privlačenje sredstava iz EU fondova.

„U 2015. godini smo planirali 40 milijuna kuna iz europskih fondova, a izvukli smo oko 4-5 milijuna kuna“, naglasio je Bernardić.

Politički dokument

Pročelnik Kojić je odbacio informaciju o zaduživanju od tisuću kuna po građaninu.

„Ne znam zašto se bavite matematikom ako ju ne razumijete. Zašto uzimate samo pola bilance i o tome govorite, a ostalo ne koristite. U prijedlogu proračuna stoji kako je neto zaduživanje minus 147 milijuna kuna i toliko će se vratiti“, kazao je Kojić poručivši SDP-ovom zastupniku kako na takav način „neće doći na vlast, osim ako građani imaju kolektivnu temperaturu“.

Zastupnici se uglavnom ne slažu s povećanjem plaća od 5 % za zaposlene, dok bi se istovremeno smanjivalo za socijalu i za vijeća gradskih četvrti, naglašavaju kako nema kapitalnih ulaganja poput Sljemenske žičare i denivelacije rotora na Remetincu, kao ni plana gospodarenja otpadom, ali se podražava smanjenje poreza ma potrošnju za ugostiteljske objekte.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan (HDZ) poručio je kako je „proračun sam po sebi suhi kostur za hladno održavanja pogona grada Zagreb“ te kako je to politički dokument o kojem će se još raspravljati.

Darinko Kosor (HSLS), predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, novinarima je rekao da će im 15. prosinca reći hoće li podržati proračun.

„Neću vam reći danas pošto pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić nije ponudio četvrtu razinu proračuna, nego samo treću, a iz treće razine možete iščitati samo brojeve, a ne i konkretne prijedloge i projekte. Kada se pročelnik udostoji da nam proračun predstavi onako kako treba, tada ću vam moći odgovoriti na vaše pitanje“, poručio je Kosor novinarima.

S druge strane, Kojić je tijekom rasprave naglasio kako se na trećoj razni vidi sve o čemu se odlučuje, te kako „nemoguće prikazati četvrtu razinu sa kompletnom programskom i organizacijskom klasifikacijom“.

Gradskim zastupnicima će se dostaviti izvješće i amandmani sedam dana prije sjedeće sjednice i drugog čitanja proračuna koje će se održati 22. prosinca.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni