Opljačkana pravoslavna crkva na Cvjetnom trgu

Opljačkana pravoslavna crkva na Cvjetnom trgu

(Fotografije uz tekst: Melita Funda)

Iz pravoslavne crkve Svetog Preobraženja Gospodnjega na Trgu Petra Preradovića otuđena je jedna od crkvenih ikona. Krađa se desila u ponedjeljak poslijepodne, 16. siječnja između 16.30 i 17.00 sati. Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policija traga za počiniocem.

Današnja pravoslavna crkva Svetog Preobraženja Gospodnjega između Ilice i Cvjetnog trga (Preradovićeva trga) sagrađena je na mjestu nekadašnje katoličke crkve sv. Margarete. Ta je katolička crkva bila podignuta još početkom 14. stoljeća (spominje se već 1334. godine) i služila je kao župna crkva za zagrebačko podgrađe.

Godine 1794. gradska ju je uprava Gradeca prodala, zajedno s okolnim zemljištem (koje je sezalo sve do Ilice) pravoslavnim trgovcima (u to doba pretežito grčke narodnosti). Pravoslavna je zajednica postojeću crkvenu građevinu preuredila, a na mjestu Margaretskog groblja izgradila je 1822. zgradu prema projektu arhitekta Bartola Felbingera (to je danas zgrada na adresi Ilica 7). Godine 1866. izgrađena je nova crkva, prema projektu Franje Kleina. Danas je ta crkva jednobrodna građevina s polukružnom apsidom i zvonikom na pročelju.

(Zg-magazin)