“OPG-i su motor razvoja poljoprivrede”

“OPG-i su motor razvoja poljoprivrede”

U Ministarstvu poljoprivrede u ponedjeljak je najavljen projekt „Zlata vrijedan“, izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2019. godinu. Projekt već šestu godinu zaredom provodi Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i Hrvatskom radiotelevizijom s ciljem promocije OPG-a, poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Ove godine u izboru sudjeluju obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz 20 županija. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorija te u posebnoj kategoriji Mlada nada. Svečana dodjela nagrada najboljim OPG-ovima održat će 6. rujna u poznatom izletištu Ključić Brdo.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uvjerena da će i ove godine izbor iznjedriti nekoga tko je zaslužio priznanje koji vraća vjeru u razvoj i ostanak na hrvatskom ruralnom prostoru.

„Mali OPG-u su bili motor razvoja poljoprivrede u mnogim europskim zemljama”, istaknula je ministrica te spomenula da su mala poljoprivredna gospodarstva uspješna u Hrvatskoj. „Brže se prilagođavaju, lakše primjenjuju inovativne prakse pronalaze kanale distribucije. Mladih poljoprivrednika je sve više. Danas ih imamo 13,1 posto, a težimo da imamo 20 posto“, izjavila je.

Zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević rekao je da svaka županija stručnom žiriju predlaže svoje kandidate, a HRT i Večernji odlučuju o najboljim kandidatima koji, osvisno o plasmanu, dobivaju nagrade od 10.00 do 30.000 kuna.

Dugogodišnji pokrovitelj projekta Zlata vrijedan je dm drogerie markt Hrvatska.

„DM je od početka svog rada stavio naglasak na suradnju s hrvatskim proizvođačima i ovaj projekt nam je dodatno bitan. Riječ je o prehrambenom segmentu, ali kao drogerija se vežemo i uz kozmetički segment i proširujemo suradnju”, rekla je članica Uprave dm drogerie markt Hrvatska Gordana Picek. Spomenula je da je ostvarena suradnja sa sedamdesetak proizvođača od kojih je 34 ekološka, a već se radi i o desetak OPG-a

Ivana Vranješ