Opet truju pse u Zagrebu

Opet truju pse u Zagrebu

Vlasnici pasa se pozivaju na krajnji oprez. Opet netko ostavlja otrov za glodavce na zelenim gradskim površinama. Nikako ne treba širiti paniku u ovakvim trenucima, ali svakako treba biti vrlo oprezan i imati pod pojačanom kontrolom svoga psa dok ste s njim u šetnji.

Ljudskoj zlonamjernosti nema kraja, a teško je i stati na kraj onima koju ju sprovode u djela. Uvijek iznova rastužuje činjenica kako ima onih ljudi kojima smetaju dragi i bezazleni četveronošci, mila bića puna bezuvjetne ljubavi.

Beba i Dark u šetnji

Prije dva, tri dana, preciznije rečeno proteklog vikenda, desio se slučaj trovanja u Novog Zagrebu. Na livadi u Sloboštini pas King šetao je sa svojim vlasnikom, njuškao uokolo, kako to već psi rade, naišao je na otrov za glodavce zakamufliran u privlačan miris, King je pojeo otrov i završio kod veterinara s oštećenjem jetre. Srećom da nije smrtno stradao što se vrlo lako moglo desiti.

Istovremeno, na drugom dijelu Zagreba otrov za glodavce bio je koban za psa Rockyja kojemu nije bilo spasa. Zlokobno razbacan otrov vreba i na šetalištima na Vrbanima, Staglišću i Jarunu.

Kad se ovakvo nešto pojavi u nekim gradskim naseljima, valja biti na oprezu gdje god da stanujete jer se nikad ne zna koji je kvart sljedeći na redu. Veoma je bitno da u slučaju pronalaska otrova odmah reagirate i prijavite policiji i komunalnim redarima. Premda nam sustav nije baš učinkovit kad je u pitanju zaštita životinja, najgore je ne reagirati i ne prijaviti pronalazak otrova na javnoj površini.

Svakako imajte svog psa na oku i više nego inače, psi vrlo često smrtno stradaju od otrova za glodavce zato što vlasnici ne uoče na vrijeme da je pas u šetnji nešto na brzinu pojeo.

Kad životinja proguta otrov za glodavce, počet će krvariti, trbuh će joj biti napuhnut, imat će grčeve, drhtavicu i modrice po tijelu. U svakom slučaju, ako se vašem ljubimcu (ne daj Bože) ovakvo što desi, odmah nazovite veterinara i pomno slijedite njegove upute što vam je činiti dok u međuvremenu ne stignete do veterniarske ambulante.

Ne smijiemo zaboraviti da je otrov za glodavce kao i svaki drugi otrov štetan i za djecu i ljude, mačke i druge životinje.

Svako mučenje, zlostavljanje i kukavičko ubijanje životinja je tek blijeda zamjena za čovjeka. Svi koji nanose bol životinjama, sutra bi bili spremni to isto učiniti i ljudskom biću samo kad bi se našli u povoljnoj prilici i kad bi znali da ih neće stići ruka zakona. Nemojmo se zavaravati da to nije tako.

Stoga, volimo životinje, ne prestajmo se zalagati za njihova prava, a takvo zalaganje podrazmijeva i uvođenje strožih kazni za počinitelje ovakvih zlodjela.

Melita Funda