Operom Nikola Šubić Zrinski zatvara se festival Zagreb Classic

Operom Nikola Šubić Zrinski zatvara se festival Zagreb Classic

Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh i do danas zadržalo iznimno i počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni

Opera Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca, jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela naše glazbene scene, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Krešimira Dolenčića te u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu bit će izvedena u utorak, 12. srpnja u 21 sat na Trgu kralja Tomislava u sklopu festivala Zagreb Classic. Godina 2016. proglašena je Spomen-godinom Nikole Šubića Zrinskoga, a spomenuta će izvedba opere ujedno označiti zatvaranje ovog festivala na otvorenomu.

Festival Zagreb Classic prvi je festival orkestara na otvorenom koji se održava u jedinstvenome prostoru gradskoga parka na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, u organizaciji Zagrebačke filharmonije. U razdoblju od 25. lipnja do 12. srpnja program festivala Zagreb Classic okupio je vodeće orkestre, ansamble, dirigente i soliste te njihovim izvedbama svim Zagrepčanima i gostima omogućio jedinstveni doživljaj uživanja u glazbi na jednoj od najljepših otvorenih pozornica grada.

Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinski 1876. bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tijekom sto četrdeset godina gotovo kontinuiranoga izvođenja na svim hrvatskim nacionalnim pozornicama, ovo je djelo uvijek s jednakim ushitom primano i doživljeno od publike. Iznimno zanimljiva gledateljima i slušateljima, opera Zrinjski, uz Eru s onoga svijeta, najpopularnije je i najčešće izvođeno djelo naše glazbene scene.

Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh i do danas zadržalo iznimno i počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije opere. Veliku popularnost djelo može zahvaliti i tomu što prikazuje stvarnog junaka hrvatske povijesti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpunoga porobljavanja. Iako nije uspio spriječiti Turke u zauzimanju nekih gradova, hrabro je poginuo braneći Siget.

U izvedbi nastupaju: Ljubomir Puškarić, Tamara Franetović Felbinger, Marija Kuhar Šoša, Stjepan Franetović, Ozren Bilušić, Tvrtko Stipić, Luciano Batinić, Mario Bokun, Alen Ruško, Kristijan Beluhan, Željko Grofelnik, Robert Palić, Antonio Brajković, uz zbor Opere HNK i baletni ansambl.

Prije izvedbe opere Nikola Šubić Zrinski kojom će festival biti zatvoren, program festivala Zagreb Classic uključuje i koncert Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra koji će biti održan na Ljetnoj pozornici Bundek s početkom u 21:00.

Festival Zagreb Classic dio je manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto – ZgKUL koja u organizaciji Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, okuplja najbolje i najatraktivnije kulturne programe tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu. (zg-magazin)