Opasne jabuke povučene s tržišta

Opasne jabuke povučene s tržišta

Potrošače ne vreba samo opasnost od nekvalitenih namirnica životinjskog podrijetla, nego i povrće i voće tretirano različitim pesticidima. Nedavno smo imali slučaj domaćeg poriluka s prekomjernom količinom pesticida, a od četvrtka, 8. prosinca, s trgovačkih polica su povučene jabuke zbog viška pesticida u kori.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da se s tržišta povlače jabuke zelene delišes Clever zagrebačkog proizvođača Fragaria d.o.o. kojeg na tržište stavlja Billa te jabuke crveni delišes, proizvođača iz Dugog sela “Moslavina voće d.o.o.”, kojeg na tržište stavlja splitska trgovina Victa, jer su kod tih proizvoda utvrđene povećane količine pesticida.

Zelene jabuke sorte delišes hrvatskog su podrijetla, a pakirane su u vrećice po dva kilograma.

Uzorkovanje na spomenutim jabukama provedeno je 22. studenoga u maloprodajnom dućanu Victa d.o.o. u Splitu. Kontrolni pregled je provela sanitarna inspekcija koja je otkrila nedoduštenu količinu pesticida pod imenom klorpirifos. Rezultati uzorkovanja na sumnjivim jabukama odmah su proslijeđeni Hrvatskoj agenciji za hranu (HAH). Od službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,049 %2B/- 0,012 mg/kg-ppm što je opasno za konzumaciju, priopćili su iz Hrvatske agencije za hranu.

U Zakonu o provedbi Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla piše da dopuštena količina ne smije prelaziti 0,001 mg/kg.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače i o opozivu proizvoda Jabuka crveni delišes, proizvodnja 2016., podrijetlom iz Hrvatske, kod kojeg utvrđena povećana količina pesticida. Proizvođač je “Moslavina voće d.o.o. iz Dugog sela, a distributer Dragica obrt za trgovinu iz Splita.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,056 ± 0,014 mg/kg-ppm što predstavalja opasnost za konzumaciju.

Procjena rizika zaključuje da nađeni ostaci pesticida klorpirifosa predstavljaju akutni rizik za zdravlje ljudi. Ista vrsta pesticida (klorpirifos) te njegova prekomjerna količina pronađena je u poriluku u studenom ove godine, OPG-a Suzane Novosel iz Zagreba, a uzorkovanje je provedeno na tržnici Kvatrić u Zagrebu 4. studenoga.

(Zg-magazin)