Opačić najavila projekte za siromašne građane izvan sustava socijalne skrbi

Opačić najavila projekte za siromašne građane izvan sustava socijalne skrbi

Roditelji koji rade i imaju minimalnu plaću nalaze se izvan sustava socijalne skrbi, no njihova su sredstva nedovoljna za cijelu obitelj

Ministarstvo socijalne politike i mladih u ovoj će godini u suradnji s udrugama civilnog društva provesti nekoliko novih projekata za pomoć siromašnim građanima i obiteljima, najavila je na današnjoj konferenciji za medije Milanka Opačić.

„U suradnji s civilnim udrugama realizirat ćemo nove projekte za građane koji su u relativnom siromaštvu i one koji povremeno rade pa zbog toga nisu u sustavu socijalne skrbi. Takvim obiteljima i njihovoj djeci osigurat ćemo školsku prehranu, pomoći u nabavci svakodnevnih potrepština i osigurati korištenje socijalne samoposluge, a starijima i nemoćnima prijevoz do liječnika“, detaljnije je objasnila ministrica.

Natječaji za projekte vrijedne ukupno 24 milijuna kuna bit će raspisani tijekom ožujka, a na njih se mogu javljati nevladine udruge iz čitave Hrvatske.

Novac je osiguran iz igara na sreću “Hrvatske lutrije” u kojoj je zadnjih godina napravljeno reda, istaknula je Opačić.

Dogovoreni su projekti za pomoć beskućnicima i volonterstvo, odnosno pomoć u učenju djeci iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji. Primjerice, majka s troje djece radi i ima primanja od 2400 kuna, a ona su nedovoljna za četveročlanu obitelj. „Takvim će se obiteljima pomagati plaćanjem prehrane u školi, kupovanjem odjeće i obuće za tjelesni odgoj itd.“

Ministrica nije mogla procijeniti koliko će ljudi biti obuhvaćeno tim projektima, što će najbolje utvrditi udruge koje se bave pružanjem usluga na svojem području. (zg-m)