Ono što vidite, to se ne događa

Ono što vidite, to se ne događa

Prije dvije godine je prema nekoj anketi 60 % liječnika pripremilo papire za odlazak. Predlažem anketu za brodograditelje, rafinerce, kuhare, odgajateljice. Za uhljebe nije potrebna anketa. Rezultat je poznat. Njih svih 200 % ostaje do daljnjega

dr. sc. Viktor Simončič

Ne smije se upotrijebiti nikakva laž, čak ni za dobro zemlje. (Mahatma Gandhi)

Viktor Simončič

Uhvaćen u laži ili jer mu je proradila grižnja savjesti, uvaženi političar Andrija Hebrang je dao povijesno priznanje kako on ne laže, već samo ponekada ne govori istinu. Mislim da se to još uvijek vrti kao špica na jednoj radio emisiji. I sada se to pretvara u paradigmu kako je normalno da političari lažu. Transkripti svjedočenja osoba u slučaju Agrokor pokazuju da su lagali svi, od premijera do sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova. I ne samo da su lagali, nego su svjesno kršili zakone. Ispada da niti Državno odvjetništvo pa niti policija ne rade u duhu neovisnosti i osiguranja jednakih prava za sve.

I njihovo laganje i nedjelovanje institucija spada u najveće razočarenje koje se može doživjeti. Razočarenje da živite u Orwellovoj državi gdje vrijedi: “Ono što vidite, to se ne događa”. I logično je da se političari ne s prstima, nego s rukama do ramena u pekmezu, pozivaju na djelovanje institucija. I svatko od takvih ostaje nedužan po presumpciji da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže. Ali to vrijedi samo u uređenim državama, ne kod nas. Kod nas se nikada ništa ne dokaže, pa nijedan okrivljeni ne postaje kriv. Pa oni (vjerojatno) krivi, a koji nisu krivi, jer ne djeluju institucije sistema, ostaju na položajima i dalje s rukama u pekmezu.

S tugom promatram sudbinu Uljanika i 3. maja. Slušam i gledam zabrinute radnike. Hoće li plaća? Kako spremiti djecu za školu? Kako platiti rate za stan? Znam kako se osjećaju. Radniku je plaća sve. Radnik može preživjeti samo od plaće do plaće. Sjećam se iz djetinjstva kako je bilo uz druge praznike i 12 najvećih praznika kada je Tata dobio plaću. Kada je plaća kasnila par dana već je polako nastajala panika. Mama je pravila vratolomije da prebrodi par dana bez novca, a Tata kao da je osjećao osobnu krivnju, kao da je on bio kriv jer plaća kasni.

Brodogradilište Uljanik u Puli

Suosjećam (i) kao Sisčanin

Suosjećam s radnicima Uljanika i 3. maja i kao Siščanin. Pratio sam agoniju i gubitak radnog mjesta za preko 10 000 radnika Željezare, pa par stotina u Segestici, Herbosu, Dunavskom Loydu,i sada u Rafineriji. Samo je pitanje vremena kada će i oni na cestu.

I kako duže pamtim, nisam optimista za našu brodogradnju. Davno sam negdje napisao kako naša brodogradnja teško može opstati u novom ekonomskom okruženju. Brodove gradimo sa skupim tuđim novcima, s tuđim materijalima, za tuđa tržišta, a samo su uhljebljivačke uprave naše. Logično je da to ne ide. Osim toga naša elita nije shvatila da država mora osigurati posao, kako to osiguravaju i u drugim državama, gradnjom za domaće potrebe, otvaranjem tržišta u drugim državama, … Država mora dati posao brodogradilištima! Zašto se kod nas ne rade brodovi za Jadrolinju, mornaricu, obalnu stražu, …? Nažalost, i to se zna. Društveni interes je odavno umro na ovim područjima. Moram spomenuti skoro degutantnu izjavu predsjednika HNS-a Vrdoljaka, kako je on za restrukturiranje brodogradnje. Sada eto on to zna, a kada je bio ministar onda nije znao.

I kako bi mogla završiti sudbina Uljanika i 3. maja? Agonija je tek počela. Trajat će. Radnici će se hraniti mrvicama kako bunt ne bi bio previše silovit. Polako će se uvjeravati portir i varilac kako su oni krivi za sudbinu tvrtke, jer se eto nisu snašli. Mlađi će polako otići bez povratka, stariji će djelom u penziju, a za dio koga briga. Na kraju će na mjestu kranova i kobilica nastati turistički kompleksi. Dostup do plaže će biti ograničen. Gledanje u blještava svjetla biti će dozvoljeno. Spas bi mogao biti samo ako premijer kao za Agrokor odobri neku grupu Borg!

Opterećenje umirovljenika

I kako će biti sve manje proizvodnje, urušit će se i standard. Ministar Marić će raditi na daljnjem unapređenju Zakona o doprinosima, pa neće samo vlasnici – direktori tvrtki morati plaćati nadoknadu kao da imaju plaću od preko 10 tisuća kuna. I umirovljenici će se omogućiti da plaćaju doprinose kao da svi imaju penzije od 10 000 kuna. Naravno, uzet će im se samo naknade, a mirovine isplaćivati samo ako pretekne od podmirenja uhljeba.

Milan Kujundžić

Sjećam se prijedloga organizacije zdravstva, koji je kolao u vrijeme predzadnjeg ministra zdravstva Darija Nekića, koji je kao i sadašnji ministar Milan Kujundžić zalutao na mjesto ministra: Dobar dan, dobili ste govorni automat hitne medicinske pomoći – 194. Ukoliko imate problema sa srcem stisnite 1, ukoliko imate polomljenu ruku stisnite 2, za polomljenu nogu stisnite 3, ako sumnjate na moždani udar stisnite 4, ako ste stradali u prometnoj nesreći pritisnite broj 5, za pad iz aviona pritisnite 0 ili pričekajte prvog slobodnog operatera. Nažalost svi operateri su trenutačno zauzeti … Ti-ni-na-na-ti-nu -nuuu-na-na-na-na ti-lu-luu… Svi operateri su još uvijek zauzeti. Trenutno ste 7. u redu čekanja … Ti-ni-na-na-ti-nu -nuuu-na-na-na-na ti-lu-luu… Ukoliko ste još na liniji vama nije potrebna hitna medicinska pomoć, a ukoliko niste vaš poziv bit će preusmjeren na mrtvozornika.

Prije dvije godine je prema nekoj anketi 60 % liječnika pripremilo papire za odlazak. Predlažem anketu za brodograditelje, rafinerce, kuhare, odgajateljice. Za uhljebe nije potrebna anketa. Rezultat je poznat. Njih svih 200 % ostaje do daljnjega.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni