Online predavanje “Laseri u astronomiji”

Online predavanje “Laseri u astronomiji”

(ESO-ov sustav laserskih vodilja / Izvor: Wikipedija)

Zvjezdarnica Zagreba danas će održati online znanstveno-popularno predavanje ”Laseri u astronomiji“. Predavanje započinje u 20 sati, a bit će dostupno YouTube kanala Zvjezdarnice Zagreb.

Također, svi zainteresirani mogu se pretplatiti (odnosno prijaviti besplatno) na kanal na kojem će se prenositi predavanje uživo.

Predavač je dr. sc. Silvije Vdović.

Kratki opis predavanja:

Laseri su sveprisutni u našoj svakodnevici, koriste se u medicini, trgovini, industrijskoj obradi materijala, telekomunikacijama, auto industriji. No laseri su važan instrument znanstvenih istraživanja u brojnim područjima, pa i u astronomiji. Jedan od najboljih primjera je korištenje laserske interferometrije za detekciju gravitacijskih valova. Laseri se koriste i kao izvori tzv. “umjetnih zvijezda” što omogućuje korištenje tehnike adaptivne optike za poboljšanje rezolucije zemaljskih teleskopa. Sve češće se koriste i za komunikaciju između satelita i zemaljskih kontrolnih centara omogućavajući veću brzinu prijenosa podataka. Ukratko, njihova primjena u astronomiji omogućila je razvoj novih uređaja i tehnika koji nam omogućavaju bolje razumijevanje Svemira. (ZG-m)