Oni dolaze: Roboti počinju dostavljati pizzu

Oni dolaze: Roboti počinju dostavljati pizzu

(Foto: Domino’s)

Na pitanje trebaju li vozači dostavnih automobila biti zabrinuti za svoja radna mjesta, Gillespie odgovara da će DRU stvoriti mnogo novih radnih mjesta za ljude – oni će raditi na održavanju flote vozila dostave i umetanju pizza u robote

Lanac restorana Domino’s Pizza, sa sjedištem u SAD-u (poznat i kao jedsnostavno Domino’s) počeo je u svojoj australskoj franšizi s uvođenjem robotskih dostavljača pizza. Njihov novi dostavljač visok je 91,5 cm, samostalno se kreće Brisbaneom brzinom od 12 km/h, a kao jednu od robotovih prednosti koju ističe list Washington Post jest ta što »mu ne morate dati napojnicu«…

Michael Gillespie, voditelj digitalnog odjela australske franšize kaže kako nije isključeno da uskoro otvore poslovnicu s nekoliko robota koji će odrađivati isporuke.

Domino’s je počeo koristiti robotsko vozilo nazvano DRU i zasad posjeduje samo jedan primjerak ovakvog robota. Riječ je o prototipu razvijenom u suradnji s australskom razvojnom tvrtkom Marathon Robotics.

DRU se kreće biciklističkim stazama i nogostupima te pokušava pronaći najkraći put do naručitelja. Gillespie ističe njegovu sposobnost da zaobiđe prometne gužve, što mu je prednost pred konvencionalnim vozilima, a DRU niti nema odobrenje za korištenje na prometnicama. »Moramo s Vladom poraditi na promjeni propisa«, dodaje Gillespie koji ima velika očekivanja od robotske dostave.

Australska franšize koja ima podružnice u šest drugih zemalja već pregovara s Vladom Novog Zelanda o uvođenju robotskog dostavljača.

Gillespie ne krije uzbuđenje zbog robota koji je u probnoj fazi naišao na dobar odaziv kod ljudi – oni su bili spremni izaći iz svoje kuće i susresti se s DRU-om na pločniku. DRU ima pretinac koji iskače, a dostatan je za prosječnu narudžbu pizza, dodataka i pića. Robota pokreće električni motor s autonomijom od 20-ak kilometara. DRU šalje SMS poruku kojom kupca upozorava kada je stigao pred vrata.

Gillespie, međutim kaže kako ne postoje planovi da se u bliskoj budućnosti svi drugi oblici dostave zamijene robotima. On smatra kako je robot samo dopuna njihove isporuke koje se inače obavlja automobilima i biciklima. Na pitanje trebaju li vozači dostavnih automobila biti zabrinuti za svoja radna mjesta, Gillespie odgovara da će DRU stvoriti mnogo novih radnih mjesta za ljude – oni će raditi na održavanju flote vozila dostave i umetanju pizza u robote.

Britanska razvojna tvrtka najavljuje sličan projekt koji će provesti u matičnoj zemlji, u sklopu kojeg će također ispitivati dostavnog robota koji se vozi nogostupima.

Gillespie zaključuje da roboti kao što je DRU mogu osigurati brži isporuku u nekim slučajevima, a to je nešto u čemu žele pobijediti konkurenciju.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni